Част от отличените художници. Снимки Валентина Минчева

От няколко години дружеството на художниците в Шумен организира „Зимен салон“ в галерия „Елена Карамихайлова“.  Идеята със сигурност ще стане традиция, защото палитрата на нашите живописци, графици, скулптори, дърворезбари ражда нови и нови творби.  Този път проявата е различна – топло време, много публика, номинации и … парични награди. Културата винаги е била сиромахкиня в държавния бюджет, но да живеят благодетелите!

Събитието беше открито без микрофон – трудно начало за артистичната шумотевица. Александър Величков, председател на дружеството на художниците, откри вечерта: „Знам, че има чувствителни хора, но доколкото е възможно, нека няма обидени. Когато определяхме наградените, се постарахме да бъдем обективни. Сигурно ще има разсърдени колеги. Един художник беше попитал: какъв е смисълът да го правим това нещо? Но има разлика, когато го правим и питаме, и когато питаме и не правим нищо. Няма представители на фирма „Алкомет“, но тук в залата е един човек, който много помогна за осигуряването на тези парични награди. Това е Венцислав Венков. Като бивш член на комисията по култура в общинския съвет той винаги е бил добронамерен към нашата гилдия“.

Павел Друмев и Валентин Атанасов в емоционален разговор

Доц. д-р Ростислава Тодорова от Катедрата по визуални изкуства на Шуменския университет добави, че „Зимният салон“ на художниците е запазил традиционния си формат. Сега в него участват 43 автори със 74 творби. Организаторите дори са имали проблем с пространството, за да се покажат всички произведения с достатъчно въздух, пространство за възприятие. Тя каза: „Много се радвам, че тази година имаме добро представителство не само на живописта, но и на графиката и скулптурата. Наградите са за хората, които са работили активно през годината и са се представили добре в тая изложба. Не би трябвало да има обидени. Догодина се надявам пак да има награди. Предварително ще кажа на печелившите „честито!“. На тези колеги, които не са между тях, през 2020 г. ще имат стимул да работят повече“.

Александър Величков, Ростислава Тодорова и Венцислав Венков на изложбата

Венцислав Венков обобщи, че се награждават наградени творци в края на един силен творчески сезон. Годината завършва с три последователни изложби в галерия „Елена Карамихайлова“ преди Коледа. Той обеща догодина да се удвои наградният фонд и поздрави присъстващите от името на Фикрет Индже. Преди да обяви имената на отличените, пожела много изложби на художниците, но и много продажби на творбите им.

Наградите са разпределени в три категории, като във всяка има по две номинации и една парична награда. В категорията „Млад автор“ номинациите са за Гергана Балабанова и Бранимир Боянов. Паричната награда е за художничката Мая Райчева.

„Зима“ на Мая Райчева

В категорията „Цялостно представяне през 2019 година“ номинациите са за Светозар Чилингиров и Димитър Балкански. Голямата награда с парична стойност е за Валентин Кулев.

Димитър Балкански, Енигма

В категорията „Най-добро представяне в Зимния салон 2019“ номинациите са за Дилян Абаджиев /дърворезбар, от 16 години преподавател в СУ „Сава Доброплодни“/и Петьо Дамянов. Паричната награда отиде при Красимир Арсов.

Дърворезбата „Плодородие“ на Дилян Абаджиев

Раздаването на шуменските „оскари“ в изобразителното изкуство завършиха с чаша вино и оживени разговори. Гражданите могат да разгледат експозицията и да видят творби с различни стилове и мащаб, които няма как да ги оставят безразлични. Дано има и ценители, които да купят  произведения за подарък. Така ще подкрепят художниците, които са част от духа на Шумен!

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име