Неделчо Неделчев, кмет на с. Мадара

Кметът на емблематичното село Мадара Неделчо Неделчев изненада „голямата власт“ в Шумен с непознатия по тези места Закон за прякото участие на гражданите в местното самоуправление.  Жителите на селото искат собствен бюджет, за да могат да решат поне част от проблемите на Мадара

Един селски кмет е на път да направи революция в община Шумен и да принуди „голямата власт“ да се изправи очи в очи с проблемите на малките населени места, които през изминалия мандат откровено бяха пренебрегвани за сметка на областния град.  Кметът на емблематичното село Мадара Неделчо Неделчев и местните жители настояват за собствен бюджет, за да могат да решат поне част от проблемите на селището, избрано за глобален символ на България, в което обаче няма канализация, боклуците се събират само два пъти месечно, а улиците не са виждали основен ремонт от зората на демокрацията.  Добра метафора за национален символ, но недобри условия за живот, бизнес и туризъм под култовите Мадарски скали.

Да имат собствени средства е мечтата на всички 26 села в община Шумен, които от години призовават да бъдат признати за второстепенни разпоредители с бюджета, за да могат да се разпореждат с парите си в зависимост от потребностите и исканията на местните жители.  Тази финансова независимост обаче все още е непостижима в Шумен. Тук „голямото началство“ – общинският кмет втори мандат Любомир Христов /ГЕРБ/ и доминираният от ГЕРБ общински съвет разпределят всички средства, а селските кметове са принудени да пишат докладни и да чакат одобрение дори за покупката на един химикал.  Тук е мястото да посочим, че в съседната малка община Каспичан, също управлявана от ГЕРБ, селата отдавна имат собствени бюджети.  А в навечерието на Коледа съседното каспичанско село Кюлевча получи 2500 лв. за празнична украса, докато шуменското Мадара посрещна Нова година на тъмно заедно с десетките гости, дошли да празнуват тук.

Новоизбраният кмет на Мадара Неделчо Неделчев обаче е на път да промени статуквото, или поне да се опита.  50-годишният инженер–химик започна мандата си изненадващо – първата му работа беше да свика общо събрание на хората от селото, на което местните взеха решение за финансова независимост.  Така кметът на Мадара изненада управниците в Шумен с непознатия по тези места Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/. А общинската власт проспа законния срок за обжалване на селското събрание – от незнание, самонадеяност или заради високомерието на голям шеф, който държи и хляба, и ножа, общинарите изтърваха 7-дневния преклузивен срок за оспорване по ЗПУГДВМС.  С което на практика решенията на събранието в Мадара стават законни и влизат в сила, а общинският съвет е длъжен да ги изпълни в 30-дневен срок.

Засега „голямата власт“ в Шумен мълчаливо пренебрегва случилото се и оставя без отговори всички писма и докладни записки на кмета на Мадара, въпреки че срокът за реакция изтича на 10 януари.  Нещо повече, в проектобюджета за 2020 г. не са предвидени никакви правомощия за селото като второстепенен разпоредител със средства, т. е. големият кмет в Шумен засега изобщо не се съобразява с решенията на хората от Мадара.

Това обаче не е краят, а началото на историята – жителите на селото и техният кмет са твърдо решени да отстояват законните си права и да наложат пряката демокрация. В противен случай са готови да стигнат до съд, гражданско неподчинение и дори да проведат референдум за излизане от община Шумен и завръщане в община Каспичан, където селото беше преди 15 години.  Ето и хронологията на събитията.

Първото събрание по Закона за прякото участие

На 7 декември, само месец след избирането му за кмет на Мадара, Неделчо Неделчев свиква общо събрание на живеещите в селото по ЗПУГДВМС.  Това е обещание, което е дал по време на предизборната си кампания и за разлика от други управници, го изпълнява в първите дни на мандата си. „Преди изборите хората поставиха няколко конкретни искания – да бъде избран обществен съвет, който да работи с кмета и селото да има собствен бюджет, така че живеещите тук да казват за какво да се харчат парите, а не да ни налагат отгоре. Точно тези решения бяха взети и на общото събрание“, обяснява Неделчев.

В Мадара има 866 души с избирателни права, а според ЗПУГДВМС в общото събрание трябва да участват поне една четвърт от избирателите, за да бъде то легитимно. Ако хората не се съберат в определеното време, събранието се отлага с един час и е законно, ако в него участват поне една десета от избирателите. На събранието на 7 декември пристигат 97 души при необходим минимум от 87 човека, т.е. решенията му са законни и самото събрание е представително по ЗПУГДВМС.  Присъстващите са спазили всички изисквания по закон, избрали са комисия, направили са подробни протоколи, за да не бъде атакувано събранието им по формални мотиви.

На общото събрание хората от Мадара избират обществен съвет от 9 души, който ще работи заедно с кмета Неделчев и вземат решение, с което възлагат на общинския съвет в Шумен да определи селото като второстепенен разпоредител с бюджетни средства и да му гласува собствен бюджет за 2020 г., пропорционален на броя на населението.

На 10 декември Неделчо Неделчев внася протокола от събранието в община Шумен, заедно с докладна записка до общинския кмет Любомир Христов и до общинския съвет. Никой от заинтересованите не е обжалвал събранието на Мадара в законния 7-дневен срок. Неделчев предполага, че управляващите от ГЕРБ просто са проспали срока, след което решенията влизат в сила.

На 19 декември се провежда последната за годината сесия на общинския съвет. Ден по-рано Неделчо Неделчев видял, че докладната му не е включена в материалите за заседанието и поставил въпроса пред съветници от различни партии. В деня на сесията те се опитаха да включат точката за село Мадара в дневния ред, но мнозинството около ГЕРБ отхвърли предложението. Тогава юристите предупредиха, че по закон общинският съвет или кметът на общината са длъжни да предприемат действия за изпълнение на решенията от Мадара в 30-дневен срок, който изтича на 10 януари.

В края на 2019-та кметът на Мадара изпраща нова докладна записка до председателя на общинския съвет Красимир Минчев /ГЕРБ/, в която напомня, че срокът за реакция от страна на общината е 10 януари и предлага да се свика извънредна сесия по темата.  Неделчев изтъква, че след 10 януари, ако няма приети решения, кметът на Шумен и общинският съвет изпадат директно в закононарушение.  Но и до този момент няма никаква реакция по докладната му записка нито от кметския екип, нито от председателя на местния парламент.

 

Какво искат хората в Мадара?

„Целта ми като кмет е да направя така, че в селото да се случват добри неща“, казва Неделчо Неделчев и посочва: „Искаме и при нас да се асфалтират улици, както в Шумен, искаме градинки и добро сметопочистване, искаме нормална канализация в 21 век. Но се оказва, че средствата, които общинският кмет Христов залага за инфраструктура, се хвърлят изключително само в Шумен, а селата са изоставени отвсякъде“.

Новоизбраният кмет на Мадара Неделчо Неделчев започна мандата си с общо събрание на хората от селото – обещание, което беше дал по време на кампанията

В Мадара улиците не са асфалтирани от началото на демокрацията, всичко е разбито, оплакват се местните жители.  Само част от селото е включена към канализация, която на всичкото отгоре още не е узаконена и отвежда отходните води в шахта близо до реката. Повечето от къщите обаче още са на септични ями, нищо че Мадара е глобален символ на България.  Иначе проект за нова канализация има още от времето на Веселин Златев /до 2006 г., б.р./, но този проект така и не е реализиран, обяснява Неделчев. Водопроводната система пък е от 50-те години, направена от метални тръби, които са изгнили и постоянно се цепят.  Единственото добро нещо в цялата ВиК – мрежа е самата вода – Мадара има два собствени водоизточника с много хубава вода.  Заради непрекъснатите аварии по водопровода обаче селото често остава на сухо.

„Искаме ние сами да си управляваме парите, защото и ние сме данъкоплатци и граждани на тази община, а не получаваме нищо от бюджета“, настоява Неделчо Неделчев и дава пример с капиталовите разходи на общината.  „За 2018 г. общината е имала около 8 милиона лева капиталови разходи, но за Мадара от тях са отчислени нула лева. За 2019-та – нула, за 2017-та нула, откакто Любомир Христов е кмет, капиталовите разходи за нашето село са нула!“, възмущава се Неделчев.

Той настоява по някои пера от бюджета селото да получава собствени средства, пропорционално на броя на населението. Тъй като жителите на Мадара са 1,2 % от жителите на цялата община, ние искаме такава част от парите за капиталови разходи, т.е. около 100 000 лв. на година, заяви кметът на Мадара. Така, според броя на жителите, се изчисляват средствата за селата в съседната община Каспичан.

„Хората от Мадара също плащат данъци на общинския бъджет и внасят в него немалки суми“, казва Неделчев и изчислява, че жителите на селото внасят от такса смет около 50 000 лв. годишно, още толкова плащат от данък сгради, плащат данъци за автомобилите си, около 40 000 лв. годишно пък внасят за обработката на общинските ниви.

Искаме годишен бюджет в размер на около 300 000 лв., който е съобразен с жителите на селото и с данъците, които ние внасяме в общинския бюджет, заяви кметът на Мадара. Той е убеден, че ще си управляват много по-добре средствата, ако сами се разпореждат с тях. И дава пример с интернета в селото. Самият Неделчев, както и много от жителите на Мадара, ползва в дома си интернет на крайна цена 20 лв. и е много доволен от услугата. Община Шумен пък е сключила договор с друга фирма за осигуряване на интернет във всички селски кметства, като абонаментната такса е двойно по-висока, а интернетът е с двойно по-ниска скорост. „Е, ако аз си управлявам средствата, ще сключа ли такъв договор?“, пита риторично кметът на Мадара.

Борбата предстои

Въпреки проведеното според закона общо събрание, това не гарантира, че общинският кмет и местният парламент ще изпълнят решенията на хората от Мадара.  Неделчо Неделчев и жителите на селото обаче изобщо не са склонни да се предават без бой.

Днес Неделчев призова хората да участват в предстоящото публично обсъждане на бюджета и да поставят въпросите си към кмета на Шумен. Ето какво написа Неделчев в групата на Мадара във Фейсбук: „Днес беше публикуван проектобюджетът на община Шумен за 2020 г. Въпреки моето, а и вашето очакване да бъде предвидена бюджетна рамка за разходите за нашето село, така както ние решихме на проведеното Общо събрание на населението на 07.12.2019 г, следвайки стриктно разпоредбите на ЗПУГДВМС, това не е направено. Публичното обсъждане на този проект за бюджет ще се проведе на 14.01.2020 г. в сградата на община Шумен. Призовавам всички, които наистина ме подкрепят и все още не се чувстват като роби, да дойдат с мене и да защитим заедно интересите на нашето село. Запомнете, че суверенът сте вие, а не ЛХ, който загуби тотално в Мадара. Кметът на общината е орган, чиято власт сте делегирали вие – вие също можете да му я отнемете. Разчитам на вас, защото доверието, дадено ми на местните избори, е стимулът ми да бъда и вашето острие! Нека да не позволим на общинския кмет да нарушава закона, пренебрегвайки вашата воля!“.

Неделчо Неделчев /Воля/ беше избран за кмет на Мадара на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ, когото победи с двойно повече гласове. 50-годишният Неделчев е инженер – химик, завършил ХТИ в София, създател на някои от популярните препарати за бита, а от 2012 г. се занимава с частен бизнес.  Живее в Мадара, разчита на подкрепата на своите съграждани и е решен да се бори докрай за селото .

„Първоначално ще опитаме с добро и се надявам общинският кмет и съветниците да спазят закона и да не пренебрегват волята на хората от Мадара.  Иначе започваме други действия и ще съдим общинската власт за бездействие по АПК.  Ако трябва, ще стигнем дори до реферундум да се отцепим от община Шумен и да се върнем в Каспичан. Навремето причината да се прехвърлим към Шумен беше, че селата в община Каспичан нямат собствен бюджет. След това обаче ролите се смениха – властта в Каспичан даде пари на селата, а екипът на Красимир Костов в Шумен отне селските бюджети. Стана така, че се присъединихме към Шумен заради самостоятелния бюджет и загубихме“, припомня Неделчев.

Развитието на случая предстои. Ние ще продължим да ви информираме.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. Швейцарски модел за кантон Мадара в провинция Шумен

  2. […] Припомняме, че на общо събрание на населението в Мадара, проведено през декември по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, хората от селото поискаха собствен бюджет, какъвто имат много населени места в страната, включително в съседната община Каспичан.  https://radian.bg/2020/01/09/kak-kmetat-na-edno-shumensko-selo-propravya-patya-na-pryakata-demokratsi… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име