Министерство на културата отпусна финансиране в размер на 62 800 лв., които са предназначени за стартиране на първи етап от дейностите по реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище, съобщиха от регионалния исторически музей.  Средствата са осигурени, след като музеят кандидатства пред МК в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г., а сега в нея е представена Етнографската експозиция на музея. От няколко години ръководството на музея с подкрепата на Община Търговище търси средства за опазването на сградата. Належаща е необходимостта от спасяване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние, а всяка година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват, коментират от РИМ.

До този момент с финансиране от МК и Община Търговище беше изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията в Закона за културното наследство.  Отпуснатите финансови средства от министерството ще бъдат усвоени за реализирането на първия етап от дейностите по работния проект, като се започне с ремонт на покрива, от който тръгват големите щети по сградата.

С цялостния ремонт на силно компрометираната покривна конструкция ще се спрат сериозните течове от покрива и по корнизите на къщата, които са потенциална заплаха не само за фасадите, но и за устойчивостта на сградата, както и за състоянието на експонираните движими културни ценности. Ремонтните дейности трябва да се реализират до есента на 2020 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име