Водата от 7 от общо 11 чешми в Шумен е годна за пиене и отговаря на всички показатели, съобщиха от РЗИ след последните лабораторни проучвания.

По всички изследвани показатели отговаря водата от следните чешми: до комплекс „Кьошковете”; по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”; по пътя от Шумен за квартал Дивдядово; в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“; в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“; чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в гр. Шумен, местност „Бабешкия мост“ в квартал Боян Българанов; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) и чешма № 1 по пътя от Шумен за с. Лозево.

Не трябва да се пие водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов”, която е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената стойност за нитрати е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.  Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

От РЗИ обръщат внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Водата с нитрати пред аптека Марешки най-много се ползва. Защо няма табела на ХЕИ? Но не метална, защото ще я откраднат.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име