Д-р Ивайло Балабанов ритуално измива ръцете си на празника

Днес е професионалният празник на акушер-гинеколозите. Народът го нарича Бабинден на името на жените, които са бабували с векове край родилките, за да се родят здрави деца. В шуменската болница празнуваха специалистите в АГ-отделението, които по традиция посрещат колеги, представители на общината, партньори в трудната си мисия.

През 2019 г. в МБАЛ-Шумен са се родили 985 деца, от които живородените са били 982. Момчетата са 507, а момичетата 475. В сравнение с 2018 г. са проплакали 55 бебета по-малко. Близнаци са имали девет майки. Със секцио са родили 327 жени – с 40 по-малко от предходната година. Ражданията с цезарово сечение в спешните случаи са били 199, а плановите – 128. Общо 85 жени от други области са родили в шуменската болница през миналата година.

Майките без здравни осигуровки са били 147. Най-младата родилка е била на 14 години от село Косово, община Каспичан. Най-възрастната е от Шумен на 44 години.

Към тези данни д-р Ивайло Балабанов – началник на АГ-отделението в МБАЛ-Шумен, прибави и новите специалисти в колектива. Две момичета, дипломирани в нашия филиал на Медицинския университет-Варна, са започнали работа тук. Една от тях Айше Седат, ни сподели: „Аз съм от село Партизани, Варненско. След дипломирането си в шуменския филиал от 2 септември миналата година съм на работа в шуменската болница. Започнах с голям ентусиазъм. Колегите в отделението много добре се отнасят с нас. От ноември месец работя като акушерка в родилната зала. Водила съм раждането на десет бебета досега. Това са много вълнуващи моменти за мен“.

Айше Седат

Трима лекари специализират акушерство и гинекология в отделението, а д-р Светослава Живкова вече защити специалността си. С последния лекар-специализант Божин Димитров в родилното отделение лекарите са общо 14.  Акушерките са 28, от които 3 са анестезиологични и 3 операционни. Санитарките са 13, от които 3 са операционни.

Д-р Божин Димитров участва в празника. Младият лекар е от Варна, специализант е в АГ-отделението на шуменската болница от два месеца. За нас каза: „Дойдох тук, защото разбрах, че акушер-гинеколозите са много добри. Избрах тази специалност още в първи курс като студент. В родилното отделение има много положителни емоции – появява се нов живот. В другите отделения се работи с предимно болни хора. Досега съм много доволен от работата си с колегите. Времето ще покаже как ще се реализирам…“

Д-р Божин Димитров

Официалната част на празника започна с приветствията на гостите. Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности на община Шумен, поздрави колектива: „Бъдете здрави и да се раждат все повече деца, все повече желани деца!“

Д-р Димитър Костов се обърна към специалистите в отделението: „Скъпи колеги, знаете, че раждането на дете е най-щастливото събитие в едно семейство. А първата ръка, която поема новороденото е вашата ръка – на лекарите и акушерките. Това е една благословена ръка! От мое име и от името на всички жени ви благодаря за денонощната помощ, която им оказвате. Желая ви здраве и професионални успехи. Честит празник!“

Припомняйки българските обреди и обичаи на Бабинден, Златина Петрова от читалище „Пробуда“ благодари с топли думи на всеотдайните лекари и акушерки. Тя поднесе традиционната погача.  Поздравителни адреси прочетоха Венета Господинова  и Диана Нинчева – представители на Комплекса за социални услуги в Шумен, който от 15 години си партнира с АГ-отделението. Те отдадоха специално внимание на д-р Севдалина Стойкова, която от 1982 г. работи като неонатолог в отделението за недоносени бебета в МБАЛ-Шумен, а вече е преживяла радостта да бъде баба. На 30 август се е родила в София внучката й Светлозара.

Поздрав за д-р Севдалина Стойкова

Поздрав поднесоха студенти от шуменския филиал на МУ-Варна, които провеждат стажа си в болницата.

В ритуала за традиционното измиване на ръцете на акушерката на Бабинден участваха д-р Балабанов, д-р Лиляна Куздова – началник на отделението по неонатология, Румяна Желязкова – главна медицинска сестра на болницата, лекари и акушерки на родилното отделение.

Певци и музиканти от СУ „Сава Доброплодни“ изпълниха народни песни, а на последното хора се хванаха всички – гости и домакини.

Веска Райчева – главна акушерка на АГ-отделението, съобщи: „Световната здравна организация обяви 2020 г. за Световна година на медицинската сестра и акушерка. Много искаме да популяризираме нашите професии чрез медиите, да привличаме млади хора в лечебните заведения. Ще разчитаме на журналистите за това. В регионалната колегия при Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Шумен има 800 души, от които акушерките са 48. Нека е честит празника на всички тях!“

Веска Райчева поведе хорото. Снимки Валентина Минчева

Докато лекари и акушерки се поздравяваха, в родилното отделение пристигна бъдеща майка. Очаква се днес да проплачат нови три бебета в отделението.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име