Водната криза в Шумен, състоянието на ВиК и фактът, че шуменци са принудени да плащат най-скъпата цена за негодна вода не е резултат на случайности или климатични промени, а е чисто криминален случай, в който огромни ресурси се източват умишлено с цел финансово облагодетелстване на политически партии и олигархични кръгове – това е официалната позиция на местната организация на ПП „Движение Да, България“ за проблемите във ВиК сектора на територията на община Шумен.

Да, България настоява общинската власт и правителството да дадат ясни и конкретни отговори на няколко важни въпроса, които поставя в позицията си. Ето пълният текст на разпространената до медиите политическа позиция на дясната партия:

„Водната криза в Перник най-накрая насочи общественото внимание към проблемите с водата в  България.  Това не се отнася за нас, шуменци. За нас тези проблеми не са нещо ново, познаваме ги добре и страдаме от тях от години. Ние, шуменци, плащаме най-високата цена, за да получаваме негодна за пиене вода по негоден за употреба довеждащ водопровод от язовир без пречиствателна станция и без санитарно-охранителна зона.

Обратно на твърденията на управляващата партия ГЕРБ всичко това не се дължи нито на климатичните промени, нито на случайността, нито на липсата на средства, нито на действията на отделни некомпетентни държавни служители.  Става дума за чисто криминален случай, в който огромни ресурси се източват умишлено с цел финансово облагодетелстване на политически партии и олигархични кръгове.

Няма да използваме любимото на ГЕРБ клише “Нека да оставим институциите да си свършат работата”. Нямаме никакво намерение да ги оставяме, нито те имат каквото и да е намерение да си я вършат. Институциите в България са прогнили и неработещи в полза на гражданите, а обслужващи единствено партийни и мафиотски интереси. Необходима е прозрачност и отчетност от страна на  Община Шумен и правителството на България, собственици на 100% от ВиК Шумен. Те дължат много отговори на гражданите на Шумен:

  • Какви са икономическите аргументи шуменци да плащат най-скъпата вода в България, след като тя е напълно негодна за консумация?
  • Кога ще започне изграждането на пречиствателна станция и нов довеждащ водопровод и кога ще бъдат завършено? Каква ще бъде използваната технология и как тя ще гарантира чиста вода предвид липсата на санитарно-охранителна зона и некачествените ремонти по програма ИСПА, които водят до вторични замърсявания. Каква ще бъде стойността на проекта и как е тя съотносима със стойността на други подобни проекти в Европа. Откъде ще дойде финансирането?
  • Защо едва сега започна закърпването на течове по довеждащия водопровод, след като те са били известни на ВиК Шумен от години?
  • Кой е допуснал ВЕЦ “Моста” да използва над разрешените количества вода за производство на електричество, довеждайки до допълнителен спад на нивото на водата в язовир Тича. Кой е собственик на централата? Защо няма обвинени и наказани?
  • Има ли индустриални фирми на територията на общината, които да не отчитат или да не са отчитали използваната от тях вода. Кой носи отговорността за това?
  • Ще бъде ли уволнен бившия директор на „Напоителни системи“ ЕАД – Шумен инж. Юлиян Вълчев и настоящ шеф на „Общински жилища и имоти“, след като присъдата му за източване на язовир „Нови пазар 1“ бе окончателно потвърдена от върховния касационен съд?  Нормално ли е човек с присъда за източване на язовир да работи в общината и да се ползва с протекциите на кмета Любомир Христов?“.

Поставените от Да, България въпроси са изключително важни за шуменци. Всички ние очакваме отговорите на властта, която е длъжна да даде обяснения по повдигнатите теми. 

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име