Комисията по култура обсъжда бюджета на Шумен за 2020 г.

Новото сдружение „Култура за Шумен“, което обединява творци от града, ще получи безвъзмездно общински имот за срок от 5 години. Това реши постоянната комисия по култура и образование на днешното си заседание. Сдружението ще бъде настанено в една от къщите на ул. „Цар Освободител“, където има офиси и на други организации.

Председателят на сдружението Иван Карадочев обясни, че именно заради липсата на база, където да се организират срещи и събития, засега организацията задържа приема на нови членове.  Творците сами ще плащат разходите за издръжка на общинския имот.

Постоянната комисия обсъди и бюджета за 2020 г. в частта за култура и образование. Средствата за държавно делегирани дейности са увеличени с над 11 % заради предвидения скок на заплатите в образованието. Увеличени са и средствата за култура от собствени приходи. Запазват се досегашните размери на финансирането за драматичния театър – 60 000 лв., Симфониета – 40 000 лв., фонд „Култура“ – 50 000 лв., както и издръжката на Духовия оркестър.

Защо в капиталовите разходи няма нито лев за ремонт на читалищата в общината, попита бившият зам. кмет по култура Живка Тонева. И припомни, че това са вековни културни институти, които не трябва да се оставят на разруха.  На комисията присъства и кметът на Царев брод Стефан Живков, който е внесъл докладна да основен ремонт на местното читалище. Тази година то ще чества 100-годишен юбилей, а е в изключително лошо състояние. Външната мазилка пада на тротоара и дори вече е опасна за хората, вътре таванът също се руши, обясни кметът на селото. Той посочи, че в Царев брод има доста млади хора и се води активен обществен живот, а читалището е единственото място за провеждане на културни и общоселски мероприятия.

По настояване на общинските съветници Живка Тонева и Метин Джамбазов, финансистите на общината поеха ангажимент да осигурят средства за ремонт на читалището до края на годината.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име