България за поредна година е най-корумпираната страна в Европейския съюз, съобщи в. Дневник, цитирайки тазгодишният Индекс за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл.  Днес асоциация “Прозрачност без граници“ – българското представителство на Transparency International, даде в София пресконференция, на която представи резултатите от класацията на държавите, обхванати в Индекса за възприятие на корупцията за 2019 г.

С 43 от 100 възможни точки, България е на 74-то място в класацията, заедно с Ямайка и Тунис, и на последно място в Европейския съюз.  Оценки се дават по скалата от 0 до 100, като нулата означава тежка корупция. Средната оценка за ЕС и Западна Европа е 66.  България изостава и от страни като Унгария и Полша, срещу които тече процедура за нарушаване на върховенството на закона, припомня Дневник.

По традиция на върха на класацията са скандинавските държави  – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция, на четвърто място е Швейцария.

Нашата страна пък е на дъното на ЕС за поредна година.  За последните седем години индексът на България почти не е помръднал, през 2012 г. той е бил 41 пункта, показва класацията. „Когато сте под средната стойност на индекса /50 пункта/, това означава, че има системни или дълбоки проблеми с корупцията. В последните 7 години ние устойчиво се задържаме на това ниво. Липсва съществен напредък в борбата с корупцията“, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов, цитиран от Дневник.  Политологът Огнян Минчев пък посочва, че промяната в позицията е възможна, само ако бъдат направени структурни реформи в институциите, които водят до промяна в обществените отношения.

В сравнение с другите европейски страни, при България се вижда не само липсата на развитие, но се възприема тенденция на сериозно изоставане. Разликата е особено видима на фона на положителния тренд в държавите от Централна и Източна Европа, изтъкват от „Прозрачност без граници“.  Естония, Чехия, Италия и Гърция отбелязват сериозен напредък през последните 7 години, за разлика от България. Затова пък държави като Турция и Северна Македония рязко падат в индекса.  Унгария също е сред страните с голям спад, но пак остава преди България в класацията.

Индексът за възприемане на корупцията не отчита само броя на дадени и получени подкупи, той отразява възприятията за корупцията като цяло, както и способността на държавата да налага прозрачност и отчетност, ефективната съдебна система, защитата на разобличаващите корупция, на журналистите, административната тежест и др.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име