Мая Манолова разглежда площадката, на която искат да строят завод за боклук, заедно с Йордан Йорданов и Петър Петров

Инвеститорът, който иска да прави завод за преработка на боклук в Шумен, трябва да се появи пред гражданите с лицето си и да обяви ясно намеренията си и технологията, по която ще работи.  Кметската администрация също дължи на хората пълна прозрачност и публичност по тази толкова чувствителна тема, която сега е обвита в тайнственост. Това заяви в Шумен председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.  Днес тя беше на посещение в града по покана на граждански комитет от квартал Дивдядово, който организира инициатива срещу изграждането на инсталация за производство на пелети от боклук.

„Не е нормално една толкова важна, толкова чувствителна тема като заводът за боклук да е обвита в такава тайнственост“, беше категорична Мая Манолова. Тя посочи, че за завода няма никаква официална следа в нито една държавна институция, въпреки че инвеститорът вече е купил земя за бъдещата инсталация. „Инвестиционното намерение е забулено в тайнственост, никъде няма данни, че са започнати конкретни действия по конкретен проект от конкретна фирма и с конкретни гаранции за чистотата на околната среда“, каза Манолова.  В тази връзка тя предупреди, че хората са изключително чувствителни и са готови да скочат срещу всяко посегателство върху околната среда.

Законите са достатъчно строги и изискват пълна публичност и прозрачност при изграждането на такава инсталация, тъй като тя засяга изключително чувствителен обществен интерес, а именно правото на хората да живеят в чиста и благоприятна околна среда, подчерта бившият омбудсман.

В Шумен въпросите са повече от отговорите

Тук въпросите са повече от отговорите, каза Мая Манолова. И изброи липсващите отговори

Не е ясно какъв ще бъде капацитетът на завода. Говори се, че той ще преработва на 100 хиляди тона отпадъци годишно, т.е. близо 270 тона дневно.  Известно е, че боклукът от цялата Шуменска област е около 150 тона, значи остават едни свободни 110 тона, за които трябва да се даде отговор откъде ще се попълват, заяви Манолова. Хората вече се страхуват, че в завода може да се карат боклуци от пристанище Варна.

Няма яснота и за самия инвеститор. Фирмата, която през 2016 г. е стояла зад този проект, е била регистрирана в Лозен, Софийско, с капитал от 100 лв. и реално не е извършвала никаква дейност, каза Мая Манолова.  Сега се говори за сериозен немски инвеститор, но той трябва да се появи с лицето си и да заяви пред обществеността на Шумен своите намерения, призова бившият омбудсман.  На въпрос на журналисти за Велин Дракалиев, който е вписан в Търговския регистър като съдружник във фирмата-инвеститор, Манолова отговори, че публичните данни за него са, че семейството му е свързано с общинския съвет в Бургас, като брат му е общински съветник от най-голямата политическа сила. „Ние не знаем кой стои зад този проект – дали политическо лице или някой мистичен немец“, каза Манолова.

Няма яснота и по отношение на технологията, подчерта Манолова и посочи, че има голяма разлика между това да се произвежда електрическа енергия, както се представя като втори етап на инвестицията и това да се произвеждат пелети. Всички си даваме сметка, че производството на енергия от боклук включва и процесите горене, така че трябва да има пълна яснота сред хората какво ще се случва, подчерта Манолова.

Има въпроси и какви отпадъци ще се преработват – дали става въпрос за сепарирани или за смесени битови отпадъци. А някъде даже се коментираше и за медицински отпадъци.

,
Площадката, върху която евентуално ще се изгражда заводът. Земите, доскоро собственост на училището, са затрупани със строителни отпадъци и пръст

В Дивдядово не вярват, че заводът е безопасен

Манолова подчерта още един голям проблем – че хората не вярват на институциите. „Хората имат всички основания да не вярват. Без институциите да разберат, България се превърна в кошчето за боклук на Европа. Хората са шокирани, като установяват, че населените им места са превърнати в бунища за опасни, биологични и други нерегламентирани отпадъци“, каза Манолова. Тя съобщи, че днес е провела среща с кмета на Шумен Любомир Христов, който я уверил,  че инвеститорите ще излязат пред гражданите и публично ще обяснят своите намерения.

Самият факт, че преговорите са напреднали, а хората в Дивдядово нямат никаква информация, ги плаши, заяви председателят на инициативния комитет в квартала Йордан Йорданов.  „Хората се страхуват и не вярват на институциите, защото никой не ни дава реални данни, ние не знаем какво ще се строи в квартала ни и какви боклуци ще се преработват, дали ще има опасни отпадъци“, коментира Йорданов и обобщи мнението на своите съграждани: Ние не вярваме, че заводът ще е безопасен, няма такъв завод, който да не отделя вредни емисии, докато преработва боклук!

Днес хората от Дивдядово бяха подкрепени и от жители на Мараш, който дойдоха заедно с кмета на селото Красимира Минкова, за да изразят недоволството си от бъдещия завод.

Кметицата на Мараш Красимира Минкова /вляво/ заедно с жители на селото дойдоха в Дивдядово да подкрепят протестиращите

Депото в Дивдядово е само на три километра от Мараш и ако там се направи завод за боклук, това ще обрече всякакви намерения за туризъм при нас, беше категорична Минкова. „Искаме да възобновим  минералните извори в Мараш, да развием туризма, но кой нормален инвеститор ще дойде да си вложи парите в съседство със завод за боклук?“, пита риторично кметицата. Тя допълни, че в Мараш има млади хора с малки деца, които също са притеснени от бъдещия завод. В Мараш е проведено голямо общоселско събрание, на което хората категорично са се обявили против изграждането на подобен завод и подкрепят протеста на Дивдядово, съобщи Красимира Минкова.

Петър Петров пък е млад шуменец, завършил образование в САЩ и завърнал се в родния си град с амбицията да развива собствен туристически бизнес тук.

Петър Петров е един от активистите на гражданското сдружение срещу завода за боклук. Зад него е кметът на Мадара Неделчо Неделчев, който също активно подкрепя жителите на Дивдядово

„Искам да развивам туризма в града, а не преработката на отпадъци“, казва младият мъж, който е завършил бизнес администрация в САЩ. Той е активен член на гражданската инициатива в Дивдядово, защото е категоричен, че един завод за боклук ще обрече квартала на изчезване. В САЩ всички такива инсталации и сметища се правят далече от населените места, а тук заводът е буквално до къщите ни, каза Петров и подчерта, че иска да отгледа децата в спокойно и чисто място, смята да инвестира в туризъм, но това няма как да стане при изграждането на подобна инсталация.

От гражданска инициатива против изграждането на завода събират подписи и ще ги внесат в Община Шумен, за да се регистрират и да предприемат нови действия. Хората получиха пълна подкрепа от Мая Манолова и уверения, че ще бъдат защитени при евентуален натиск от страна на властта.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име