Мая Манолова на пресконференция в Шумен с Ана Вилфман от "Изправи се, България", председателя на гражданската инициатива против завода за отпадъци Йордан Йорданов и инж. Владимир Маламов

За една година състоянието на ВиК – Шумен изобщо не се е подобрило, напротив – ситуацията по отношение на потребителите става все по-лоша. Не са предприети и никакви реални действия за изграждане на пречиствателна станция и довеждащ водопровод от язовир „Тича“. Единственото, което се е случило, че цената на водопровода е скочила с 20 милиона лева. Иначе Шумен продължава да ползва най-скъпата вода и с най-лошото качество – така обобщи ситуацията във водния сектор в Шумен Мая Манолова, която преди година в качеството си на действащ омбудсман организира в града голяма дискусия за водата.

Вместо да подобри показателите си, ВиК – дружеството непрекъснато влошава качеството на услугата си, заяви Мая Манолова пред журналисти в Шумен и посочи конкретни данни.

ВиК – Шумен преди година е имал пълно неизпълнение на показателите за качество на водата по 4 пункта, а сега неизпълнението е вече по 12 пункта.  По отношение на качеството на питейната вода неизпълнението достига до 99 %, съобщи Манолова.

В същото време загубите на вода са стигнали над 82 %.

„Оценката на ВиК – Шумен е пълно неизпълнение на заложеното в бизнес плановете.  Затова не е изненадващо, че ако през 2018 г. дружеството е отчело печалба в размер на 100 000 лв., то към 30 септември 2019 г. дружеството е на загуба в размер на 1,180 милиона лева. Това показва, че ВиК наистина не се управлява добре и в съответствие със заложеното в бизнес плана“, коментира бившият омбудсман, цитирайки новия доклад на КЕВР за състоянието на водния сектор.

ВиК – Шумен не изпълнява и плана си за инвестиции.  Бизнес планът е утвърдил за 2017 г. и 2018 г. влагане на инвестиции в размер на 1,545 милиона лева. Дружеството обаче е отчело само 969 000 лв. или 63 % от предвидените инвестиции. Затова не е изненадващ и големият брой на авариите, коментира Мая Манолова.  И обобщи:  „Нищо не се е променило, напротив, ситуацията по отношение на потребителите се влошава. Шумен ползва най-скъпата вода и с най-лошо качество, а загубите на вода са едни от най-високите в страната“.

Манолова припомни, че още преди година е настоявала пред областния управител, пред регионалното министерство и КЕВР цената на водата за шуменци да не се увеличава. „Всички те се изметнаха от своите обещания. Да видим дали тази година ще ги спазят или водата ще стане 3,54 лв., колкото е определил КЕВР“, каза Манолова.

Тя изрази притеснение и за състоянието на язовир Тича, чийто обем е запълнен на 54 %. След приемната си в Шумен, Мая Манолова ще направи проверка на място на язовира, тъй като е получила информация, че поне 4 от ръкавите му са пресъхнали и в следващите месеци може да има сериозни проблеми във водоснабдяването за шуменци.

Бившият омбудсман е неприятно изненадана и от бездействието на властите за изграждането на пречиствателна станция и довеждащ водопровод от язовира. „С изненада установяваме, че една година по-късно не са предприети реално никакви действия за строителството на станцията и на водопровода.  От 4-5 години политиците идват в Шумен, обещават, че ще бъдат изградени, но единственото, което се случва във времето е, че цената на тези съоръжения се увеличава. Например, довеждащият водопровод по данни на представители на МРРБ миналата година трябваше да струва 50 милиона лева, сега вече е 70 милиона лева. Пречиствателната станция също поскъпва. Така че единственото, което се случва, е да се очакват по-високи разходи за изграждането на тези жизненоважни обекти за хората от Шумен“, коментира Мая Манолова.

Тя припомни, че състоянието на язовирите е притеснително в цялата страна.  „Правителството призна, че 408 от язовирите са в аварийно състояние и имат нужда от спешни ремонти. За целта бяха отделени 500 милиона лева в Държавната консолидационна компания. Година и половина по-късно няма информация как се харчат тези пари и колко ремонта са започнали. Факт е, че парите не са по сметките на компанията, а реално за язовирите не е направено нищо или поне липсва информация за използването на парите“, заяви Манолова и подчерта, че това прави още по-притеснително отделянето на нов един милиард лева за бъдещия воден мегахолдинг. „Хората го възприемат като продължение на вече съществуващата схема за отклоняване на публични пари. След като номерът с 500 милиона мина, защо за не мине и номерът с един милиард“, коментира по този повод Мая Манолова.

Днес тя беше на посещение в Шумен по покана на гражданската инициатива, създадена в квартал Дивдядово против изграждането на завод за преработка на отпадъци.

Очаквайте още информация 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име