Кариерата в Златна нива. Скрийншот от видеото, публикувано в Биволъ
Боклукгейт: Кариера Златна Нива, община Каспичан – под такова заглавие днес разследващият сайт Биволъ публикува видео от голямо количество отпадъци, изхвърлени в кариерата в Златна нива. Сред боклуците се виждат стари гуми, битови отпадъци, строителни материали.  Само за три часа видеоматериалът вече има над 11 000 преглеждания.
Попитахме РИОСВ – Шумен дали има извършена проверка по случая. От екоинспекцията заявиха, че ще се запознаят с публикуваното видео и ще предприемат съответните действия. В тази връзка от РИОСВ посочиха, че днес министърът на околната среда Емил Димитров е изпратил писмо до областните управител и до общините да извършват засилен контрол върху нерегламентираното изхвърляне на боклуци. Писмото е във връзка със зачестилите опити за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места, обясниха от екоинспекцията.
Министър Димитров предупреждава местните власти, че отговорността за недопускането на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е на кметовете на съответните общини.
Час след поставените въпроси, от РИОСВ – Шумен получихме отговор. Ето какво заявяват от екоинспекцията: „На 13.12.2019 г. експерти от РИОСВ – Шумен са  извършили планова проверка на площадката на кариерата в с. Златна нива, община Каспичан, която е стопанисвана от „Голдън Фийлд“ ЕООД.  Дружеството притежава необходимия разрешителен документ за дейности с отпадъци, основно инертни. В него са посочени видовете отпадъци, дейностите, които ще се извършват с тях и условията, при които ще се извършват.  При направената проверка са дадени две предписания за предоставяне на отчетна книга за дейност с отпадъци и работни листи, които своевременно са изпълнени от дружеството“.

От РИОСВ – Шумен заявиха, че ще направят спешна проверка по новия сигнал. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име