Схема на водоснабдителна система "Дунав". Засега тръбата е стигнала до Буховци

Водоснабдителната система „Дунав“, която се обсъжда като евентуален резервен източник за захранване на Шумен, е с неясно бъдеще и може въобще да не стигне до града. Това стана ясно на пресконференция днес с участието на кмета Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и 79-годишният инж. Петър Кръстев, който е участвал в изграждането на системата до 1989 г.

Припомняме, че вчера кметовете на Търговище, Шумен, Разград, Попово, Лозница и Нови пазар решиха да отправят общо искане до МРРБ и МОСВ за сформиране на комисия, която да обследва система „Дунав“ и да установи възможностите за нейното възстановяване и развитие.

Шумен няма да ползва системата за основно водоснабдяване, а за алтернативно, заяви кметът Христов и подчерта, че това няма да спре изграждането на новия водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателната станция за питейни води.  Освен системата „Дунав“, общината ще проучва като алтернативно захранване и възстановяването на старите кладенци. „Ще направим обследване, както беше гласувано на сесията и експертите ще преценят който от двата варианта да бъде използват за алтернативно водоснабдяване“, каза Любомир Христов. Кметът обаче се ядоса на въпроса дали вече е започнало обследването на старите кладенци и сърдито обясни, че за толкова кратко време не могат да се намерят експерти.

От изявленията на кмета стана ясно, че лично той предпочита като алтернативен водоизточник системата „Дунав“. Мотивите му са, че тя не се влияе от климатичните промени. Пред този проект обаче има големи неизвестни. Все още не се знае колко ще струва изграждането на трасето и помпените станции до Шумен и колко ще струва водата за потребителите.

Кметът Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и 79-годишният инж. Петър Кръстев представят система „Дунав“

Водоснабдителната система „Дунав“ е проектирана в периода 1973-1991 г.  Голяма част от нея е изградена поетапно през 80-те години, но така и не е довършена. Трасето започва от русенското село Бръшлен, преминава през областите Разград и Търговище и стига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350 000 души.

Инж. Петър Кръстев обясни, че през 1989 г. водопроводите са стигнали до търговищкото село Буховци. Оттам трябва да се изгради ново трасе до Търговище, Шумен и Нови пазар, а искането на кметовете е двете министерства да направят анализ колко ще струва това. Според инж. Кръстев, водата, която е пусната навремето по системата, е била с много добро качество. Той смята, че и водопроводите са в добро състояние. От министерствата обаче се очаква да кажат на каква цена и за колко време може да бъде завършена системата „Дунав“.

Кога и дали изобщо ще бъде направен този анализ, кога и дали изобщо ще бъде извършено обследването на старите кладенци на Шумен – засега това са въпроси без отговори. Междувременно всяка следваща авария ще оставя шуменци на сухо, без алтернативно водоснабдяване.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име