Светломир Златков и Симеон Гошев

Диригентът Светломир Златков и пианистът Симеон Гошев излизат на шуменска сцена в концерт, посветен на 170-годишнината от основаването на първия български оркестър и 250 години от рождението на Бетовен.  Концертът с шуменската Симфониета започва на 13 февруари от 18.35 ч. в концертната зала на общината.  Днес двамата известни музиканти дадоха пресконференция в Шумен и представиха програмата на концерта. Подготвили сме рядко изпълнявана програма в България, каза Светломир Златков.

Той е роден в Шумен през 1992 г.  От шестгодишен започва обучението си по пиано при Ралица Димова в ОШИ “Ан. Стоянов” и още като ученик проявява интерес към дирижирането. На 17 години започва да работи със Славил Димитров.   През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. Носител на много национални и международни награди. В момента е асистент на хоровия директор на Виенската опера, а от началото на 2019 г. води подготвителен клас по дирижиране на Виенския музикален университет.  В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа.

Пианистът Симеон Гошев се отличава най-вече с интерпретации на различни музикални стилове от 20 век, както и с изпълненията си на творби от класическия Виенски период.  Последните успехи на младия музикант са първа награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, втора награда от международния конкурс Панчо Владигеров в Шумен,  през юни 2019, както награди от конкурси в Бърно и Париж.  В момента Симеон Гошев разделя времето си между Виена, където редовно изнася солови и камерно-музикални концерти, и София, където следва докторантура под ръководството на проф. Борислава Танева. През 2016 младият български пианист получава магистърска степен с отличие от Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. Именно там започва и активната му концертна дейност като солов изпълнител, която активно продължава и днес както в Австрия, така и в България. Лауреат е на много национални и международни конкурси.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име