Подсъдим за данъчно престъпление е осъден на 1 година лишаване от свобода ефективно по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, съобщиха от Апелативна прокуратура.

24-годишният Велизар И. беше осъден днес от състав на Шуменския окръжен съд на една година лишаване от свобода при строг режим. Наказанието му е наложено за извършено продължавано данъчно престъпление по член 255, ал. 1, т. 1 и 3 от НК.

На 6 юли 2016 г. осъденият регистрирал дружество „Кар“ ЕООД чрез електронен подпис, информират от АП. След това внесъл в страната 118 автомобила от различни страни в Европейския съюз. Колите на старо били регистрирани като собствени на „Кар“ ЕООД, а после с пълномощни били предоставяни на различни хора, предимно румънски граждани.  С пълномощното колите били извеждани от България, а клауза в документа позволявала на ползвателя да продава автомобила.

По линия на международния обмен на прокуратурата станало известно, че 17 от 118-те автомобила, собственост на „Кар“ ЕООД, са били продадени. От продажбите дружеството на Велизар И. реализирало печалба, която подлежи на данъчно облагане. „Кар“ ЕООД обаче не поддържало никакво счетоводство, не разполагало и с документи. За данъчните периоди от 7 юли 2016 г. до 1 април 2019 г. Велизар не е подал нито една данъчна декларация, въпреки че дружеството е реализирало печалба.

Щетата за бюджета е 7 668 лв., което представлява големи размери, посочват от АП.

До постигането на ефективната присъда спрямо Велизар И. той е бил обявяван за общодържавно издирване, търсен е и с Европейска заповед за арест. На 8 юли миналата година е установен, че пребивава в Унгария, но съдебните органи там не го задържат.  Малко по-късно 24-годишният подсъдим е установен в Сърбия, задържан от съда в Крушевац и предаден на 17 август 2019 г. на Окръжната прокуратура в Шумен. Първоначално той е бил задържан под стража, а впоследствие мярката му за неотклонение била изменена в домашен арест, каквато е и до момента. След обявяване на ефективната присъда, която подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна, Шуменският окръжен съд е потвърдил домашния му арест.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име