Фирма „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, която иска да строи завод за преработка на боклука край шуменския квартал Дивдядово, ще представи намеренията си пред обществеността, след като половин година граждани и политици напразно задаваха въпроси по темата.

Фирмата е изпратила покана до кмета на общината Любомир Христов и кметовете на населените места за среща с местното население. Срещата е насрочена за 26 февруари, сряда, от 18 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Шумен.

В поканата се казва, че дружеството е придобило на 11 декември 2019 г. поземлен имот в местността „Чернювец“ край Дивдядово, с цел изграждане на завод за производство на висококалорични пелети. Потенциалните инвеститори обявяват, че организират срещата с местното население, тъй като искат да спрат по-нататъшните спекулации и притесненията на хората, свързани с тяхното здраве и последиците за околната среда. В поканата се посочва, че на срещата ще бъде представена технологията, която ще се използва в завода и самият производствен процес, а гражданите ще могат да задават своите въпроси към представителите на дружеството.

Междувременно намерението да се прави завод за преработка на отпадъци край Дивдядово предизвиква остро недоволство сред местните жители. Хората от квартала организираха две общи събрания и създадоха гражданска инициатива против изграждането на завода.

Припомняме, че първите конкретни факти станаха известни на сесия на общинския съвет през декември 2019 г.  Тогава стана ясно, че фирма, регистрирана в края на октомври с 1000 лв. капитал, ще изгражда в Шумен завод за преработка на отпадъци. Технологията обаче беше тайна не само за гражданите, но и за общинските съветници.

Фирмата, която ще прави завода за отпадъци, е „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, регистрирана със седалище в Шумен.  Това съобщи пред съветниците кметът Любомир Христов в отговор на питане от лидера на БСП Веселин Пенчев.  Дружеството „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти менджмънт – Шумен“ е регистрирано с 1000 лв. капитал, а теренът за бъдещия завод е купен на 11 декември 2019 г., беше оповестено в сесийна зала.  Фирмата е купила 70 дка от училищното настоятелство в Дивдядово, на които смята да строи бъдещия завод. Самото дружество е регистрирано от Клаус Дитер Вагенбренер, германски гражданин и българина Велин Дракалиев.

Информацията от сесията предизвика гнева на хората от Дивдядово, по чиято покана в края на януари т. г. дойде и бившият омбудсман и председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. „Не е нормално една толкова важна, толкова чувствителна тема като заводът за боклук да е обвита в такава тайнственост“, беше категорична Мая Манолова и призова потенциалния инвеститор, който иска да прави завод за преработка на боклук в Шумен, да се появи пред гражданите с лицето си и да обяви ясно намеренията си и технологията, по която ще работи.

Заради последвалите скандали с незаконния внос на отпадъци в България и обществената нетърпимост по темата, хората от Дивдядово се успокоиха, че инвеститорите ще се откажат от намерението си в Шумен. Предстоящата среща обаче показва, че фирмата е решена да реализира плана си.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име