Шумен и Благоевград са единствените областни градове от общо 14 участници, които не успяха да се класират за финансиране на младежки центрове по Норвежкия финансов механизъм. Двете общини отпадат още на етап „Административно съответствие и допустимост“, тъй като не са предоставили необходимата документация. Информацията за допуснатите и отхвърлени проекти е публикувана на сайта на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство 2014-2021 г.

В края на 2019 г. организацията обяви покана към областните градове в страната за участие с проекти за изграждане на младежки центрове.  Всеки отделен проект може да получи от 1 500 000 евро до 2 000 000 евро, а процедурата няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата.

Документи са подали общо 14 общини, като 12 от тях са допуснати до следващия етап „Техническа и финансова оценка“: Перник, Бургас, Пазарджик, Монтана, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Габрово, Столична община, Смолян, Кърджали, Видин. Само две общини не са допуснати до участие – Шумен и Благоевград, а като причини е записано, че при тях липсва необходимата документация за планираните строително ремонтни дейности.

Община Шумен кандидатства пред Норвежкия финансов механизъм с проект за изграждане на младежки център в бивша детска градина на платото.

Това не е първият случай, когато община Шумен пропуска възможности да привлече средства по европейски проекти, посочват по този повод общински съветници и експерти в работата с евросредства. И припомнят конкретни примери: през последните години администрацията пропусна да кандидатства и да привлече близо 14 милиона лева за линия за сепариране на отпадъци и съоръжения за компостиране на боклука, пропусна и възможността да получи финансиране за купуване на електрически автобуси, въпреки проблемите със замърсяването на въздуха в Шумен, не успя да влезе и в пилотния проект за подмяна на битовото отопление на твърдо гориво или за газификация.

Сега поредният случай на пропуснати възможности за еврофинансиране заради някакви формално неизпълнени критерии е вече симптоматика, която говори за недостатъчен административен капацитет и липса на контрол, коментират общински съветници от Шумен.

Ако общината не е класирана заради липсващи или некоректно попълнени документи, очевидно става въпрос за несвършена работа, подчертават експерти по европейските проекти.  И коментират, че подобен пропуск е недопустим за една община като Шумен, която при това има остра нужда от инфраструктура в младежките дейности. „Ние сме от общините, които застрашително намаляват, демографският срив е огромен и този проект беше една от малкото възможности да привлечем средства за младежки дейности. Затова такива пропуски не са приемливи и не трябва да се подминават с лека ръка, защото за нашата община загубените 3-4 милиона лева са сериозни пари“, заявиха общински съветници, които смятат да поставят въпроса пред кметската администрация.

В момента, когато в Брюксел се води сериозен дебат за разпределението на средствата от новия програмен период, а много български общини вече готвят проекти за следващото финансиране, Шумен все още не може да използва капацитета на европрограмите от втория период, показва поредният случай. „Изтърват се готови пари. Достатъчно е да се погледне бюджетът на Шумен за 2020 г. и да се види, че в колонките за привлечени средства от ЕС няма нищо. Не се очакват европейски пари отникъде, има само няколко стари социални проекти, но половината от тях са за стари плащания, няма никакъв нов проект“, посочват по този повод общински съветници и подчертават: Ако някой беше направил анализ как общината привлича европейски средства през последните години, щеше да стане ясно, че Шумен има голям проблем в тази област. Но явно и през този мандат темата ще се замита под килима…

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име