Инфекциозното отделение в МБАЛ - Шумен.. Снимка архив Радиан.бг

Инфекциозното отделение в МБАЛ – Шумен е препълнено, съобщи за Радиан.бг директорът на многопрофилната болница д-р Димитър Костов. При 14 легла, финансирани от здравната каса, тази сутрин в отделението има настанени 18 пациенти. Вчера болните са били 26.

„Клиничната картина е много динамична, всеки ден постъпват хора с различни диагнози. Има пациенти с тежки пневмонии, причинени от традиционния грип, други са с чревни заболявания, има и болни с варицела, съпътствана с пневмонии“,  каза д-р Костов.

В момента в отделението няма случаи, съмнителни на коронавирус. В МБАЛ – Шумен за такива пациенти са определени 3 стаи със собствен вход.

Болницата е уведомила с писмо РЗИ – Шумен и РЗОК за критичната обстановка в инфекциозно отделение. Поискали сме леглата да бъдат увеличени на 20 и очакваме решението на здравната каса за финансиране на по-голям брой легла в Инфекциозно отделение, съобщи шефът на МБАЛ – Шумен. Той коментира, че при удължаване на епидемията от грип или евентуална поява на болни с коронавирус, най-критична ще бъде липсата на достатъчен медицински персонал.  Инфекциозно отделение и сега работи с намален персонал, в болницата има само двама лекари с такава специалност, на които се разчита денонощно, а ако броят на пациентите се увеличи, няма да има достатъчно медици за тяхното лечение, коментира д-р Костов.

Тежка е ситуацията във всички инфекциозни отделения в страната, съобщи д-р Венцислав Мутафчийски, началник на националния щаб за борба с коронавируса. „Инфекциозните отделения в страната вече са пълни, особено в Източна и Централна България. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники“, каза той.

До този момент всички изследвани проби на пациенти със съмнения за коронавирус в България са отрицателни.  Днес от Националния кризисен щаб ще изпратят писмо до здравното министерство и ресорните служби, отговорни за болничното лечение, да свикат на среща директорите на областните болници, за да се уточни какви сили и средства могат да бъдат отделени, ако се наложи лечение на болни от коронавирус, при положение, че всички легла в инфекциозните отделения са заети.

През изминалата седмица в Шуменска област са регистрирани общо 188 случая на остри заразни заболявания срещу 125 случая за предходната седмица, съобщиха от РЗИ.  От тях 151 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 86 за предходната седмица. Регистрирани са и 29 случая на варицела  – 22 случая в гр. Шумен и по 1 случай в селата Дибич, Царев брод, Войвода, Хитрино, Върбак, Развигорово, Ясенково.  Има и трима болни със скарлатина – 2 случая в гр. Шумен и 1 случай в с. Габрица.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име