Модерна лъчетерапия в КОЦ - Шумен

Ден преди конкурса за нов управител на Комплексния онкологичен център в Шумен, разговаряме с д-р Сотир Караниколов, шеф на общинското лечебно заведение, за работата на медиците в сегашната кризисна обстановка. Той каза, че потокът на пациенти не е намалял въпреки извънредните мерки за болниците срещу разпространението на коронавируса /COVID-19/.

Д-р Караниколов уточни: „Онкоболните се водят като пациенти с отсрочена спешност. Онкологичните операции не се спират, а се отлагат само плановите операции за образувания от доброкачествен характер и то до четвъртък. Фирма от Нови пазар ни уши 500 предпазни маски за персонала. Тя ни осигурява и работното облекло. Имаме престилки за еднократна употреба. Раздали сме защитни очила и ръкавици в хирургичните отделения. В онкоцентъра няма как да заделим легла за пациенти за изолация. По принцип пациентите, които идват за лечение с химиотерапия и лъчетерапия, са с понижен имунитет. Осигурили сме дистанционни термометри за контрол при риск от епидемия. Но пациентът може да е с висока температура в резултат на проведена химиотерапия“.

Преди месец КОЦ-Шумен подписа 3-годишен договор със здравната каса. Приходите се увеличават, след като започна работа новата гамакамера, за която са договорени клинични процедури. Месечно с нея се диагностицират 100 души. Апаратурата съчетава гамакамера и 8-срезов скенер и се използва за диагностика и контрол на онкологичните и неонкологичните заболявания. Към момента няма аналогична апаратура в съседните области. Инвестицията е обезпечена със собствени средства на Онкоцентъра и е на стойност 1 милион 94 хиляди лева, от които 1 милион 10 хиляди лева са за доставката и пускане в експлоатация на апарата, а 83 365 лв. за ремонт и преустройство на съществуващото помещение. За диагностика и лечение към „КОЦ – Шумен“ ЕООД се насочват групи пациенти освен от областите Шумен и Търговище, също така и от областите Варна, Русе, Разград и Сливен.

Очаква се от 1 април в гастроентерологичното отделение да постъпи на работа още един специалист от Търговище, млад гастроентеролог на половин щатна бройка. Отделението беше открито на 15.09.2014 г. и е единствено в Шуменска област. В него са обособени два сектора –  диагностичен  и  терапевтичен.  Диагностичният сектор включва приемен кабинет с апарати за ултразвукова диагностика и ендоскопски  кабинет – с апарати за горна и долна ендоскопия. Терапевтичният сектор разполага с 10 легла в 4 стаи. Всяка стая е климатизирана и има самостоятелен санитарен възел и телевизор. Пациентите се лекуват по клинични пътеки, а не заплащат лечението си кеш. В момента там работят двама гастроентеролози и един терапевт.

В края на януари колективът на КОЦ-Шумен направи тържество във връзка с пенсионирането на д-р Караниколов, на което присъстваха официални гости от управленските институции на града и Североизточна България. Тогава той съобщи: “Имаме приятна новина. Можем да закупим трети линеен ускорител за лъчетерапия. Американската фирма „Вариан“ ще сключи директно договор с българското представителство. Доставчик ще е „Варинак. България“ ЕООД, единственото дружество у нас, притежаващо право за дистрибуция и сервиз /и в гаранционен период/ за продуктите – запазена търговска марка на производителя „Вариан Медикъл Системс“. Досега доставчик беше фирмата „Варинак“-Турция, представител за Югоизточна Европа. Ще закупим апаратурата на заводски цени. Бункерът е готов. Цената на линейния ускорител ще е два пъти по-ниска от цената на другите два, доставени от същата фирма. Стойността ще бъде 4 милиона лева без ДДС. При тази цена нашият Онкоцентър може напълно да се справи и да реализира тоя проект“.

Около 2 милиона лева има сега по сметките на лечебното заведение. То ще трябва да вземе и банков кредит. Идеята е да се подсигури за бъдещото си развитие, защото гаранционният срок на оборудването е 10 години и апаратурата бързо остарява.

Д-р Свилен Арнаудов е единственият кандидат, който ще се яви на конкурса за управител на КОЦ-Шумен в четвъртък. Пред комисията той ще защити проект на тема: „Мястото на „Комплексен онкологичен център- Шумен“ ЕООД в предоставянето на здравни услуги в региона, повишаване качеството на медицинското обслужване, финансова политика и бъдещо развитие“. В неговата бизнес-програма за следващия 3-годишен период за развитие на лечебното заведение е включено закупуването на трети линеен ускорител. Сега месечно с лъчелечение се лекуват 130 онкоболни. С новата апаратура те ще станат 180-200 и така ще се намали листата на чакащите.

След като д-р Арнаудов спечели конкурса и бъде вписан в Търговския регистър като управител на КОЦ-Шумен, отделението по онкохирургия ще се регистрира като клиника с началник доц. Кирил Киров. По неофициални данни, д-р Караниколов ще стане заместник-управител на онкоцентъра.

Д-р Арнаудов подари на д-р Караниколов лаптоп от името на колектива

За приноса му КОЦ да се превърне във високотехнологично лечебно заведение по време на неговото 20-годишно управление той получи много поздравителни адреси, подаръци, отличия от здравни институции, Българския лекарски съюз, бизнеса, обществени организации. Областният управител проф. Стефан Желев обяви, че вече е учредена „Награда на областният управител“ за изключителен принос за развитието на Шумен. Първият й носител е д-р Сотир Караниколов. Той пожела на вече пенсионирания управител: „Надявам се, че ще продължавате да работите, защото всички знаят, че вашият принос за подобряване качеството на здравеопазването в Шумен е безспорен“.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име