Президентът на РБългария Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на Закона за извънредното положение, който беше приет спешно в петък от НС. Държавният глава посочи в специално изявление, че текстове от закона дават възможности на правителството да има безконтролна власт.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, заяви Румен Радев. „Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура, и то в условието на динамична проява на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение“, каза президентът.

Той посочи, че не приема и текстовете, които предвиждат държавна регулация на цените като вариант за борба със спекулата. „Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти“, каза президентът.

Другият аргумент на държавния глава е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. „Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, заяви Радев.

Президентът е против разширените права на армията, както и против блокадите на градовете.  „Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси консенсус между всички отговорни институции, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ“, посочи Радев.

Часове след изявлението си, президентът обяви и кои точно текстове от закона атакува и какви са неговите аргументи. На практика държавният глава оспорва два от параграфите на закона за извънредното положение – единият, свързан с предвидения затвор за невярна информация, вторият – посветен на фиксирането на цените.

По-късно премиерът Бойко Борисов оспори ветото на президента на спешно свикан брифинг. Изявлението на Борисов продължи близо час и от него се разбра, че той е най-ядосан от факта, че държавният глава ще върне текстовете, предвиждащи контрол върху цените на стоките. Бойко Борисов определи изявлението на президента като проява на егоцентризъм, политически ПР и популизъм.  Премиерът изрази надежда, че утре на извънредно заседание утре парламентът ще разгледа ветото и ще изчисти спорните текстове.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име