Царев брод има над 60 нови жители само за два дни

Жителите на няколко шуменски села рязко се увеличиха след наложената от 21 март блокада на областните градове. За да минат през полицейските КПП-та и да отидат на работа, живеещите в близките населени места шуменци си вземат удостоверение за настоящ адрес. Повечето от тях са хора, които от години са изоставили апартаментите си в града и живеят на село, но досега поддържаха адресната си регистрация в Шумен.

Вчера и днес селските кметове работят по цял ден, за да успеят да обслужат хората.

Населението на Мадара се увеличи за два дни с цели 10 %. Досега съм издал 100 удостоверения за настоящ адрес, казва кметът на селото Неделчо Неделчев.  По официални данни жителите на Мадара досега бяха 1100, макар че според Неделчев реално живеещите там са поне 1800 души. Сега много от хората, които не бяха сменили шуменските си адреси, си правят регистрация в Мадара заради проверките на КПП-тата.

Неделчев казва, че обстановката в Мадара е спокойна, защото хората са притеснени от епидемията и спазват всички ограничения. Проблеми има само с някои от жителите на ромската махала, където понякога се налага да се вика полиция, за да се предотвратят масови сбирки, казва кметът.

В селото има само двама души, поставени под карантина.  Момче и момиче от София, които се върнали от престой в Англия, решили да изкарат задължителната си карантина във вилата си в Мадара, обясни кметът. Той допълни, че няма никакви проблеми с тях. Интелигентни хора са, спазват всички разпоредби, каза Неделчев.

Царев брод за два дни се сдоби с над 60 нови жители.  Само през първия ден /събота/ кметът Стефан Живков стоял в канцеларията си почти 12 часа – от 8 ч. до 20 ч., за да обработи документите на всички желаещи да сменят регистрацията си.  Досега в селото официално се водеха 1300 жители, но още около стотина души живеят тук без настоящ адрес.

Освен адресни регистрации, кметът на Царев брод издава и служебни бележки на шуменци, които се грижат за болни или възрастни жители на селото. Има хора, които пътуват всеки ден от Шумен до Царев брод, за да видят родителите си – старците или са трудно подвижни, или са много възрастни, обяснява Стефан Живков.  Кметът обмисля как да се грижи за тях, ако полицията окончателно затвори движението и децата им няма да могат да идват от Шумен. „Пуснал съм призив във Фейсбук, че набирам доброволци, с които да носим храна и лекарства на старците“, заяви Стефан Живков. Той допълни, че на всички доброволци ще се осигурят защитни облекла и маски.

Хората в селото си стоят по къщите, спазват разпоредбите и не се събират, казва кметът.  Всички са притеснени както от епидемията, така и от тежките икономически последици. Популярно местно заведение, което привличаше десетки клиенти от Шумен, е затворено, а персоналът от 6-7 души е разпуснат. В селото има и две барчета, които изхранват две семейства, а сега не работят.  Ако това продължи още месец, хората ще фалират, притеснява се кметът на Царев брод.  Той обаче подчертава, че сега най-важното е да се опази здравето на хората и усилията на всички са насочени към предотвратяване на заразата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име