Добромир Драев

Общинският съветник Добромир Драев призовава колегите си от местния парламент да вземат решение за предоставяне на 200 000 лв. за МБАЛ – Шумен, за да подпомогнат здравното заведение в условията на епидемията от коронавирус.

Драев предлага на МБАЛ –Шумен да бъде отпусната целева субсидия в размер на 200 000 лв. за закупуване на апаратура, бързи тестове за COVID-19, лични предпазни средства, дезинфектанти, миещи препрати и др.

Съветникът иска да се предоставят 20 000 лв. на ДКЦ – 1 за закупуване на бързи тестове за COVID-19, лични предпазни средства и дезинфектанти.

Днес Добромир Драев изпрати официална докладна записка до председателя на общинския съвет в Шумен, в която е формулирал предложението и мотивите си.  Съветникът посочва, че България е изправена пред сериозен проблем, свързан със здравето и живота на хората заради епидемията от коронавирус и изтъква, че се очаква броят на заболелите да расте.  В тази обстановката здравните завадения все още нямат достатъчно апаратура, тестове и лични предпазни средства за лечение и превенция на заразата.

Шуменската болница е в окаяно състояние, подчертава Добромир Драев и прогнозира, че липсата на средства за болницата ще постави целия медицински екип, в случай че в Шумен се появи проблем с COVID – 19, пред изключителни трудности при справянето с проблема.

Драев напомня, че тази година община Шумен не задели средства в бюджета си за МБАЛ – Шумен, въпреки че традиционно болницата получава по 100 000 лв. за нова апаратура.

„При сегашното положение считам, че е нужно Общинският съвет да предприеме извънредни и спешни мерки по финансиране дейността на шуменската болница под формата на финансова целева субсидия за справяне със ситуацията с COVID – 19“, казва Драев.

Той отчита факта, че общинският съвет е разпуснат и няма възможност да се вземе решение в този момент, а свикването на извънредна сесия ще доведе до грубо погазване на заповедта на здравния министър. „Разбирам и отхвърлянето на тази докладна с мотив, че няма насрочена сесия, липсват пари в бюджета и още други възможни варианти, които сме наблюдавали в предходните години“, коментира Драев.

Той призовава всички общински съветници да се обединят около подкрепата за болницата и да подпишат докладната за отпускане на средства, след което тя ще бъде внесена в деловодството на Общински съвет. По този начин ние даваме възможност на кмета Любомир Христов да преведе парите на болницата авансово, преди да сме гласували докладната в зала, като гарантираме нашите гласове с подписите си, изтъква Драев.

„Ние представляваме местната власт и сме най-висшият орган на местното самоуправление. Редно е да направим всичко, което е нужно, за да помогнем в този труден момент на нашия град“, коментира общинският съветник.

По-рано днес най-малката община в региона – Хитрино, която има малко над 6000 жители, дари 40 000 лв. на МБАЛ – Шумен.  Решението беше взето единодушно от всички общински съветници в Хитрино.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име