10 дни след старта на кампанията „Помогни сега“, в сметките са събрани 246 002 лв., дарени от фирми и граждани на Шумен за ограничаване на епидемията от коронавирус. Това показва отчетът на Стопанската камара в Шумен, която е титуляр на дарителската сметка.

В периода 13 – 24 март са били изразходвани 212 933 лв., основно за апаратура, предпазни средства и материали за дезинфекция.

Дарените пари са разпределени между МБАЛ – Шумен, Община Шумен и общинските структури и общинските лечебни заведения.

Със средства от кампанията областната болница е получила апаратура, предпазни средства, дезинфектанти и бързи тестове за корона вирус на обща стойност над 131 000 лв.   Най-значимите суми са за купуване на електрокардиограф за 32 000 лв. и респиратор за близо 43 000 лв.

Над 56 000 лв. от дарителската сметка са отишли за Община Шумен и общинските структури, показва отчетът.  С тези пари са купени материали за дезинфекция, ръкавици и маски.

Със средства от дарителската кампания общината е отпечатала и плакатите за борба с COVID 19.  В отчета е посочено, че за тази цел на общината са дадени 252 лв., а при старта на кампанията от кметството съобщиха, че ще разпространят 300 плаката.

Общинските лечебни заведения са получили чрез кампанията предпазни маски за над 24 000 лв.

В момента по сметките на дарителската кампания има 33 068 лв.  Средствата се харчат с решение на Общинския кризисен щаб.

В инициативата „Помогни сега“ досега са се включили 40 дарители, юридически и физически лица.

Ето и пълният отчет на Стопанска камара:

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име