Ген. Венцислав Мутафчийски

Националният оперативен щаб ще предложи на министъра на здравеопазването да продължи до 12 април мерките, които изтичат утре. Това съобщи началникът на щаба  ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

Мерките ще продължат в досегашния обем, като единствено ще бъде разширен теренът за посещение на колекторските фирми за събиране на сметки. Другото ново предложение е да има карантина за абсолютно всеки, пристигащ от чужбина, както и да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски. Така чужденците трябва да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина.

Регистриран е още един нов случай на диагностициран с COVID-19, съобщи ген. Мутафчийски.  Болният е от София и не е настанен в болница. Така общият брой на заразените в страната нарасна до 243.  Въпреки че за последните няколко часа е констатиран само един нов случай, ген. Мутафчийски заяви, че няма шанс епидемията у нас да се размине без да отчете пик.

В „Пирогов“ има четирима интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. „Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението“, съобщи Мутафчийски с уточнението, че всички пациенти в тежко състояние имат съпътстващи болести.

Напълно излекуваните и изписани до момента са четирима човека. „Има 8 души, които искат да бъдат изписани от ВМА, но още не са изчистени от вируса“, каза ген. Мутафчийски.  Той допълни, че първите диагностицирани у нас в Плевен и Габрово вече са здрави, но още не са изписани, тъй като вирусът е в тялото им.

Ген. Мутафчийски е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестваткаквото нареждане има от Световната здравна организация. Вирусът вече има вътрешна циркулация у нас, а за вчерашния ден са изследвани около 350 души, каза шефът на щаба.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име