Издание на "Шуменска заря" от времето, когато вестникът още беше вестник

Вестник „Шуменска заря“ отива в историята след 76-годишно съществуване. Днес официално беше обявен краят на ежедневника, съобщиха малкото останали работещи в медията. Всички те отиват на борсата от 1 април.

През последните 6 години ежедневникът беше управляван от Пламен Георгиев, под чието ръководството някога авторитетното издание беше доведено до фалит. През този период от изданието бяха уволнени или принудени да напуснат 17 от общо 22 работещи във вестника до 2014-та – годината, в която Георгиев застана начело на „Шуменска заря“ и която беляза началото на края на популярния ежедневник.

Въпреки непрекъснатото освобождаване на хора, всяка следваща година вестникът трупаше все повече загуби, докато накрая се стигна дотам, че работеше само, за да осигури почти кметска заплата на самия Пламен Георгиев. В същото време половината от екипа бяха оставени на минимални възнаграждения, но с месеци не получаваха дори и тях, а само служебни аванси.

Накрая едноименната кооперация, собственик и издател на вестника, се оказа със запорирани сметки. А акционерите – общо 19 души, разбраха постфактум, че още през 2018 г. НАП е запорирал и сградата на „Шуменска заря“ заради задължения в особено големи размери. По последни данни, Пламен Георгиев не е плащал данъци и осигуровки за над 70 000 лв.  Освен това изданието има големи задължения към частен кредитор, с когото Георгиев има сключен договор, но също не е плащал.

В опит да спасят вестника, през февруари собствениците – членове на кооперацията, проведоха извънредно общо събрание и освободиха Пламен Георгиев от поста, като избраха нов председател на кооперация „Шуменска заря“.https://radian.bg/2020/02/08/shumenska-zarya-zaporirana-ot-nap-sled-5-godishnoto-upravlenie-na-plamen-georgiev-sobstvenitsite-go-svaliha-ot-posta/

Решението на общото събрание обаче беше оспорено в съда от фотографа Тошко Йорданов, един от двамата останали привърженици на Пламен Георгиев в кооперацията. И докато делото не мине през всички инстанции, Георгиев остава вписан в Търговския регистър като управител на „Шуменска заря“.

Сега Пламен Георгиев ще остане вписан и като човекът, ликвидирал вестник „Шуменска заря“.

Днес Пламен Георгиев е обявил официално пред колегите си, че вестникът спира да излиза и ще бъде обявен в несъстоятелност, съобщиха работещи в изданието. Шефът обяснил на хората, че ги съкращава и ги праща на борсата от 1 април. Георгиев заявил, че няма да им плати дори заплатите за март, защото в касата нямало пари. Впрочем, какво има и какво няма в касата, знае единствено Пламен Георгиев. От декември вестникът няма главен счетоводител, в момента в кооперацията няма и действащ управителен съвет, така че Георгиев се разпорежда абсолютно еднолично и в нарушение на Устава на кооперацията и с парите, и с издаването на вестника.

Публична тайна е как Пламен Георгиев се хвали из целия град, че зад гърба му стои кметът Любомир Христов. Затова, обяснява Георгиев, никой нищо не може да му направи.  Факт е, че „Шуменска заря“ е изданието, което получава най-много пари от общината за т. нар. информационно обслужване, а на практика кметът осигурява с общински средства заплатата на много обичания от него Пламен Георгиев. Превръщайки обаче вестникът в платен говорител на кметството, Георгиев успя да разгони читателите дотам, че в последните дни едва продаваше стотина броя. Затова пък винаги намираше някой друг виновен за краха – пазара, печатниците, хартията, коронавируса, Лафка, съдебните дела, водени заради неговото самоуправство, дори пенсионерите от кооперацията, които не се притесни да обругае публично, използвайки вестника като бащиния, за да залива с обиди и клевети бившите си колеги.

Е, след 6 години, Пламен Георгиев успя да сложи точката на един някога обичан и търсен вестник с помощта на хората, които го покровителстваха, както и на другите, които с мълчанието си или безразличието си му бяха активни съучастници.

Очаквайте още по темата     

Дияна Желязкова 

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Човекът-виц се провали окончателно! Децата му ще му плащат греховете, защото разби човешки съдби и се задави от алчност. СБЖ да ревизира наградата, която му връчи с личната хитрост и манипулация на некадърния…

  2. Глад и борса за Георгиев и компания. Те му подписваха фалшивите документи за НАП и му свидетелстваха в съда. Барабар със счетоводителят, който избяга уплашен от финансовия батак. За всеки има Видовден. Колективен грабеж на членкооператорите.

  3. Пламен Георгиев все повтаряше: Аз съм мръсник! Доказа го. Душата му вони… Освен физиката. Отврат с мазния шушлек и шкембето, което виси под фланелката му. Няма пари за нормално облекло при 2200 лв. заплата. Даже в съда влиза космат и небръснат и магистратите го гледат с отвращение.

  4. Когато гърлото е повече от акъла Само за плюскане мисли Не поглежда жена си

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име