Красен Кюркчиев

Създадената в Шумен още преди обявяването на извънредното положение дарителска инициатива „Помогни сега“ срещу COVID-19 успя за кратко време на мобилизира местния бизнес и жителите на областта да даряват средства в подкрепа на местните медици. Постъпленията по дарителската сметка към 25 март са 253 302 лв., а дарителите са 40 фирми и граждани.

Кампанията беше инициирана от собственика на фирмата за бързооборотни стоки „Фикосота“ Красен Кюркчиев, заедно с брат му Жечко Кюркчиев, собственик и управител на друга голяма фирма – „Теси“.  Организаторите оценяват, че сред факторите за успеха е ранният старт на кампанията, започнала на 13 март. Към онзи момент голяма част от бизнеса и местната власт все още не осъзнават мащаба на идващата опасност.

„Важно за всички в Шумен беше бързо да създадем работещ механизъм, който сплоти усилията на Общината, бизнеса и гражданите. Да спечелиш време е наполовина спечелена битка срещу COVID-19“, коментира Красен Кюркчиев. Той обяснява как работи механизма: даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата.

Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност и затова моделът е приложим за много други градове, убедени са създателите на кампанията. Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв., а след тях вече се включиха 9 местни компании и десетки жители на общината.

Моделът, тръгнал от Шумен, е важен и за други градове, защото наред с националните, трябва да се подкрепят и регионалните медицински нужди, смятат Красен и Жечко Кюркчиеви.  Ефективният начин на работа ги насърчава да потърсят съмишленици и да надградят кампанията в национална, като се запази регионалният механизъм на функциониране. Намират партньор в лицето на Българската стопанска камара и председателят Радосвет Радев взема решение да подкрепи разрастването на национално ниво. Неговата реакция е мигновена. Припознава каузата „Помогни сега“ и веднага се заема да мобилизира регионалните подразделения на Българска стопанска камара в България – някои градове като Добрич вече обсъждат този модел за подкрепа на борбата с епидемията.

За по-малко от 2 седмици кампанията събра над 250 000 лв., а по-голямата част от сумата беше оползотворена за респиратор, бързи тестове за коронавирус, пулсоксиметри и друго необходимо оборудване, както и за защитни облекла, предпазни маски и ръкавици. Общината на свой ред бе снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в Шуменско.

Бизнеса и гражданите могат  да се включат с дарения по сметката на фонда за Шумен:

Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен” 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име