Няма установена епидемична връзка между четиримата пациенти с коронавирус в МБАЛ – Шумен. Това съобщиха от Областна администрация, позовавайки се на данните на Регионалната здравна инспекция.

Първият заразен с COVID-19 е 37-годишен мъж, завърнал се в Шумен от Банско. Жена му е с отрицателен резултат.

Следващите два случая са на мъж на 66 години и жена на 83 години. Двамата са хоспитализирани на 26 и на 27 март в Първо вътрешно отделение с диагноза Бактериална пневмония – неуточнена.

Мъжът е жител на град Шумен. За него е установено, че не е бил в контакт със завърнали се от рискови зони лица и няма данни за хронични заболявания. РЗИ – Шумен е установила двама души, които са контактни с пациента и техните проби са отрицателни.

Жената е хоспитализирана, тъй като от няколко дни е била със задух и кашлица, без повишена температура и е с придружаващи сърдечно-съдови заболявания. Живее в едно домакинство с дъщеря си и зет си, които преди около две седмици са преболедували от грип. Внукът на пациентката не живее в същото домакинство, но е имал краткотраен контакт с родителите си около 10 март, когато се завръща от Великобритания. Контактните лица на възрастната жена са изследвани и са с отрицателни проби за коронавирус.

Четвъртият случай е на пациент, настанен в МБАЛ Шумен с вирусна пневмония и доказан положителен резултат за COVID-19.  В момента се извършва епидемично проучване и ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки, допълват от пресцентъра на Областна администрация.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име