Инфекциозното отделение в МБАЛ - Шумен.. Снимка архив Радиан.бг

Четвърти пациент с коронавирус е установен в МБАЛ – Шумен. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски тази сутрин. Приет за лечение в шуменската болница мъж на 62 години е дал положителен резултат за СOVID – 19.

Пациентът е с вирусна пневмония, до момента е бил изолиран в самостоятелна болнична стая, информират от МБАЛ – Шумен. Взети са всички противоепидимични и дезинфекциозни мероприятия.

Общо 25 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието, с което броят им става 379.  В болница са 113 души, 13 са интубирани. Няма починали през денонощието. Общо изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби за COVID-19, съобщи Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че трима от заразените с днешна дата са пътували в чужбина, а четирима от новите случаи вчера също идват зад граница.

Във връзка с новото разпореждане за задължително носене на маски на обществени места, ген. Мутафчийски съобщи, че гратисният период за купуване на маски е до 00:00 часа в събота. 

„Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави“, заяви ген. Мутафчийски по повод вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Генералът уточни, че задължителното носене на маски е въведено по негово лично предложение, въпреки противоречивите възприятия за ползата от тях.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име