Над една трета от българите декларират, че доходите им са намалели след въвеждането на извънредните мерки заради коронавируса. Други близо една четвърт очакват доходите им да намалеят съвсем скоро. Това показват данните от експресен сондаж на агенция „Галъп интернешънъл“, цитирани от Дневник.

36% от анкетираните посочват, че доходите им вече са намалели. Други 23% очакват това да се случи скоро, а 35 на сто казват, че няма промяна. Други 8% се колебаят да отговорят.

Цели 6% от работещите заявяват, че вече са загубили работата си и още 10 процента казват, че това е непосредствената им перспектива. Това е удвояване в сравнение с първия сондаж на „Галъп“, проведен преди седмица. Все пак мнозинство от работещите – 70%, не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, отчитат социолозите.

Две трети от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени –  20%, и слабо намалява делът на смятащите, че мерките са недостатъчни – 12%.

Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82 % от българските граждани. Други 15 процента казват, че те „вече са непоносими“.

Наред с високо оценените действия на правителството, Националният оперативен щаб също запазва одобрението си.

Няма значима промяна по главния индикатор на проучването, а именно дали хората изпитват панически страх – посочено от 24% от запитаните, тревога – 60%, или реагират спокойно – 13%.

Близо 20 000 без работа за две седмици

В същото време беше отчетен стряскащ ръст на безработните за първите две седмици на извънредното положение. За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, съобщи в. Сега, цитирайки данни на Агенцията по заетостта. Половината от останалите без работа са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни – за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2 532 души на ден, почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение.

Наред с почти двойното увеличение на безработните, започналите работа са значително по-малко отколкото в първата седмица – едва 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време миналата година в рамките на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.

Към 20 февруари броят на безработните в страната е бил 202 980 души, показват данните на Агенцията по заетостта. Месец по-късно, към 27 март вече има 213 700 безработни, съобщи министър Сачева. Увеличението за пет седмици е с 5.2%.

Вероятни са и масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от кризата заради коронавируса.

Проучването на Галъп Интернешънъл е проведено сред 850 души на 30 и 31 март

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име