Илиян Илиев
Управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев подписа договор по Оперативна програма „Околна среда“ за реализацията на проекта за подобряване на водния сектор на територията, обслужвана от водното дружество.
Договорът е подписан на 15 април и е на обща стойност 126 564 455,79 лв., съобщиха от ВиК.  По него се предвижда изграждане на довеждащ водопровод от язовир „Тича“, пречиствателна станция за питейни води и други дейности по водопреносната и канализационна мрежа на град Шумен.

68 милиона лева за нов водопровод

През март дружеството обяви обществена поръчка за 68 милиона лева с ДДС за изграждането на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“.  Съществуващата 40-годишна тръба непрекъснато аварира и само тази година на два пъти остави на сухо хората в Шумен, Търговище и Велики Преслав, които ползват вода от язовира. По данни на КЕВР загубите на вода от мрежата в Шумен са 80 % и са сред най-високите в страната.

Обществената поръчка за подмяната на 25-километровия водопровод е разделена на три обособени позиции: от язовир „Тича“ до Разпределителна шахта Търговище, от РШ-Търговище до помпена станция „1300“ край Дивдядово и от Дивдядово до напорния водоем от 13 000 кубика, който е основният водоем за снабдяването на Шумен.

Новият водопровод ще бъде изграден от чугун, а участъкът от преминаването през река Камчия ще бъде от полиетилен с висока плътност, обясни пред Радиан.бг главният инженер на ВиК – Шумен Тодор Стоев.  Той допълни, че по проект строителството на новото съоръжение трябва да продължи 600 дни.  „Ако всичко протече в нормален порядък и няма обжалване на офертите, реалните строителни работи могат да започнат още тази година“, коментира инж. Стоев.  Това означава, че новият водопровод на Шумен ще е готов най-рано през 2022 г.

Срокът за подаване на оферти по обявената поръчка е до 11 май.

26 милиона лева за пречиствателна станция

По-рано беше пусната поръчка за изграждането на пречиствателна станция за питейни води на прогнозна стойност 26 милиона лева с ДДС.

За тази сума трябва да се изградят както самата пречиствателна станция за питейни води, така и помпена станция, заустващ колектор и кабелно захранване.

Станцията ще бъде с капацитет на пречистване 450 литра в секунда при нормален режим и 600 при форсиран. Пречистването ще става чрез „бързи пясъчни филтри“, след което водата ще се хлорира.

Над 30 милиона за подмяна на водопроводи и управление на проекта

Останалите над 30 милиона лева са насочени за подмяна на част от водопроводната мрежа в Шумен, изготвяне на работен проект, за надзора и управленското звено, заяви шефът на ВиК Илиян Илиев. В дейностите са предвидени подмяна на канализация, ремонти на помпени станции в Шумен и на обекти в Нови пазар.

Според него, ако няма обжалване на търговете за изпълнители и нещата вървят по план, строителството на новия водопровод и пречиствателната станция трябва да завърши за две – две и половина години.

Съфинансирането на проекта от страна на ВиК – Шумен в размер на 17,5 милиона лева ще бъде осигурено от банков кредит, който ще бъде гарантиран от новия държавен воден холдинг. Илиян Илиев не очаква да има проблеми при отпускането на кредита.  Самият Илиев ще стане директор на мега холдинга, обяви при посещението си в Шумен заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Новата държавна структура обаче още се сформира и Илиян Илиев засега не е встъпил в длъжност.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име