Заводите на Шишеджам

Трите завода в Търговище на турския инвеститор „Шишеджам“ получават най-големи суми от изплатените досега компенсации за работодатели по ПМС 55 за заплати по схемата 60/40. Това показват публикуваните на сайта на НОИ два списъка с общо 278 фирми в страната, на които до момента са отпуснати общо над 1,5 милиона лева по държавната помощ, с която трябва да се запазят работни места.

Изплащането на средствата започна миналата седмица, а на сайта на НОИ са обявени два списъка на получателите – от 15 и от 21 април https://www.noi.bg/aboutbg/accinformation/416-pms552020/5909-pms552020

В първия списък с най-голяма сума е „Шишеджам Аутомотив“, получил над 62 000 лв. за 391 работника. Във втория списък, също с най-големи суми, са двете дъщерни фирми: „Пашабахче“ със 192 000 лв. за 1120 работника и „Тракия глас“ с 94 000 лв. за 440 работника.

Сред получателите на държавни дотации са и едни от най-известните „хотелиери на прехода“, съобщи Медиапул, позовавайки се на публикуваните списъци. Изданието напомня, че много от подпомогнатите бизнеси в предходни години са декларирали милиони левове печалби.

Втората най-голяма сума във втория списък е за най-голямата хотелиерска компания „Албена“.  Дружеството ще получи компенсации от 105 000 лв. за 158 работници през март.

И в двата списъка фигурират фирми, свързани с луксозните морски хотели на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев. „Керко България“ получи почти 40 000 за 100 работници по първия списък, посочва Медиапул и допълва, че още две фирми от същата ще бъдат подпомогнати по държавната схема.

В списъците са и други луксозни хотели – „Гранд хотел Варна“, „Банкя палас“, „Боровец хилс“.

Сред получателите на държавна помощ е и компанията за луксозни имоти „Есте пропъртис“ на Кирил и Георги Домусчиеви.  Според втория списък фирмата ще получи дотации от почти 17 000 лв. за 21 свои работници за март. Медиапул цитира последния публикуван отчет на компанията за 2017 г. , според който фирмата е имала 26 милиона приходи и около 5 милиона печалба. Изданието припомня, че под шапката на това дружество е и луксозният комплекс „Есте хоум енд спа“ в София,  където живее финансовият министър Владислав Горанов в апартамент, предоставен от кръстника му.

Засега футболният клуб „Лудогорец“ на Домусчиеви още не е сред одобрените за подпомагане, но ръководството обяви, че е кандидатствало за дотации от 111 000 лв.

До момента по схемата за държавна помощ 60/40 са одобрени общо 715 работодатели. Най-голямата част от тях, над една трета, са от сектора „хотелиерство и ресторантьорство“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име