Вилдан Шабанова

„Хората по селата са в безизходица, просто не знаят какво да правят. Притесняват се от коронавируса, но много повече се страхуват за хляба си“. Така описва положението на сезонните работници в Делиормана Вилдан Шабанова от каолиновското село Загориче. Самата тя през последните години всяка есен ходи да бере грозде във Франция, макар че основно се занимава с отглеждането на тютюн и е заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010.

В Загориче, с над 700 жители, почти всички под 50-годишна възраст се прехранват като сезонни работници във фермите в Западна Европа и Англия. Целият район е така, от всяко село има поне 30-40 от по-младите навън, по селата остават само пенсионерите, обяснява Шабанова.  Хората от Делиормана тръгват още през март, първо към зеленчуковите ферми в Европа, а след това през есента се прехвърлят в лозята във Франция и Испания. Със спечелените пари изкарват зимата у дома и издържат семействата си. Тази година обаче за много от тях работата беше отменена или отложена, и никой не им казва кога ще могат да заминат.

„Сега са в безизходица, не знаят какво да правят. Ти знаеш ли какво е, нямат хората пари за хляб“, ядосва се Вилдан Шабанова.  И дава пример със съседното село Пристое, откъдето всяка година по това време тръгва група от около 30 жени за Испания. „Там работят във ферма за зеленчуци, собствениците си ги знаят и всяка пролет ги викат, през март трябваше да заминат, имат и сключени договори. Но не могат да тръгнат, стоят тук и не знаят откъде ще изкарат пари. Питат: какво ще правим цяло лято, какво ще ядем!“, разказва Вилдан.

Затова  хората в Делиормана са притеснени повече за хляба си.  И се страхуват повече от затворените пътища, отколкото от коронавируса. „Има нещо в тази болест, но чак пък такава психоза, такава паника, да ти кажа, хич не вярвам“, казва Вилдан Шабанова и изразява общото мнение на своите съселяни.  Хората са готови веднага да тръгнат, още повече, че техни познати и сега работят в Западна Европа, и казват, че не е толкова страшно, животът си върви. „Половината Загориче е навън, сега е на мода Холандия и хубави пари изкарват в цехове, оранжерии, зеленчукопроизводството“, обяснява Шабанова.  На 4 май в селото очакват завръщането на голяма група от около 30 сезонни работници, които са отработили 6 месеца в Холандия.

Няма какво да се работи вече по нашите села, отсича зам. председателката на тютюнопроизводителите. Големите земеделски стопанства в района се обработват машинно, за ръчната работа остава малко разсаждане на тютюн, окопаване на лавандула, но това не може да осигури прехраната на семействата. Сезонните работници не могат да разчитат и на помощ от държавата, те не получат обезщетения от Бюрата по труда, нито социални помощи.

„Всички при нас се надяват на парите, изкарани в чужбина. А сега всичко е замряло и хората се чудят откъде ще намерят пари за хляба“, коментира Шабанова. И казва: Няма нужда от такава паника, всеки може да го прекара нормално този коронавирус. Като се спазват някакви мерки, като се носят маски, животът трябва да си върви!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име