На 19 октомври 2019 г. се дипломира първият випуск от Медицинския филиал в Шумен. Снимки архив Радиан.бг

Днес е Световният ден на медицинските сестри.  12 май се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Царица Елеонора е българската Флорънс Найтингейл, която е пожелала да бъде погребана с дрехите на медицинска сестра. Тя е старша сестра в Манджурия по време на японската война. Ръководи санитарен влак с 2000 ранени войници. Става ръководителка на БЧК. Участвала е в три световни войни като доброволка. Със съдействието на Американския червен кръст открива първото българско сестринско училище.

Медицинските сестри са част от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която беше регистрирана през 1992 г.

Професионалното осъзнаване на сестрите

започна на 20 май 1991 г., когато се провежда първата конференция на полувисшите специалисти по медицински грижи, а по-късно те учредяват съюз, за да защитят съсловните си интереси. След това им помагат френски консултанти по програма ФАР.  В МУ-София се открива първият факултет по здравни грижи. През 1997 г. се учредява Асоциацията на ръководителите на професионалистите по здравни грижи и проф. Станка Маркова става неин президент. През 1990 г. медицинските сестри у нас са били 93 810. Оттогава непрекъснато намаляват, те и сега продължават да емигрират. На българското здравеопазване в момента трябват още 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки, ако искаме да спазваме медицинските стандарти.

Към днешна дата в Регионалната колегия на БАПЗГ в Шумен членуват общо 767 специалисти, от които

медицинските сестри са 668.

Останалите са медицински лаборанти, акушерки, рехабилитатори и др. В най-голямото лечебно заведение – областната болница, работят 321 медицински сестри. От тях 18 са от първия випуск на шуменския филиал на Медицинския университет-Варна /16 момичета и 2 момчета/. Вакантни са 25 места за медицински сестри в отделенията. В Комплексния онкологичен център работят 80 медицински сестри, от които 3 са новопостъпили от колежа. В Държавната психиатрична болница в село Царев брод те са 70, а в Специализираната болница по кардиология „Мадара“ – 24. Много са медицинските сестри в доболничната помощ, в Спешната помощ, в детските градини и училища.

През 2005 г. в Шумен беше закрит медицинският колеж, когато навърши 55 години! С решение на Народното събрание от 21 юли 2015 г. дейността му се възстанови в сградата на бившата Белодробна  болница като филиал на Медицински университет – Варна. Стартира обучение на студентки по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Образователно-квалификационната степен е бакалавър, а срокът на обучение е 4 години. Първият випуск беше официално изпратен на 19 октомври 2019 г. с церемония за връчване на дипломите в зала „Арена“.

Учебният процес в шуменския филиал се провежда в  модерни учебни зали и лаборатории за практически упражнения, отговарящи на съвременните стандарти.  Те са оборудвани  с инструментариум, макети и мулажи, които създават възможност студентите да усвояват умения за сестрински  и акушерски грижи в обстановка, близка до реалната.

През периода 2015-2017 г. бяха ремонтирани и обособени 4 учебни зали,  оборудвани със системата Cisco TelePresence SX20 за видео – конферентна връзка. Предимство е използването на Blackboard система. Това много помогна при извънредното положение, свързано с пандемията на коронавируса. Провежда се

Онлайн обучение

чрез платформа на Медицинския университет-Варна. Истинско предизвикателство за преподаватели и студенти. След броени дни на 18 май се връщат на стаж студентите от четвърти курс на филиала. Общо 200 са студентите от първи до четвърти курс във филиала, от които 104 учат за медицински сестри, а останалите – за акушерки. Някои от тях работят като здравни асистенти – болногледачи в МБАЛ-Шумен. Тази година ще се дипломират 22 медицински сестри. За следващата учебна година приемът ще се увеличи от 35 на 40 и с цел се задоволят потребностите от медицински сестри у нас.

На 12 май 2019 г.  БАПЗГ обяви исканията си: „Настояваме за политическо съгласие за дългосрочна визия на здравните грижи в България! Искаме управляващите да ни чуят, защото продължаваме да се топим и не е далече времето, когато ще изчезнем. Искаме българите да имат безпрепятствен достъп до нашите грижи! Искаме нашият висококвалифициран труд да бъде достойно оценен!”

На 6 март 2020 година пет медицински сестри се барикадираха в парламента, някои излязоха на прозорците. Поведението им бе определено от някои като тероризъм и провокация към властта. На 8 март беше регистриран първият случай на коронавирус у нас, а на 13 март беше обявено извънредното положение. Пандемията промени дневния ред на държавата, но битката за адекватно оценен труд на професионалистите по здравни грижи продължава, макар и негласно. С опасния вирус са заразени 214 медицински специалисти у нас, между които и медицински сестри.

БАПЗГ се присъедини към кампанията „За героите в бяло“, обявена от Българския лекарски съюз. Шуменската колегия на професионалистите по здравни грижи винаги е била сред най-активните в съсловието. Тази есен трябваше да се проведе XVI-ят форум с участници от цялата страна, но по обясними причини се отлага, както и тържествата за днешния Ден на сестринството.

Още през 2003 г. проф. Станка Маркова – председател на асоциацията, заяви: „Без нас не може да има добра лекарска практика. Ние все още се възприемаме в здравеопазването само като изпълнители… “. Тогава в залата на хотел „Шумен“ присъстваха 1200 медицински сестри, акушерки, лаборанти от страната. През 2006 г. проф. Маркова съобщи, че у нас има 30 000 медицински сестри, а са ни нужни 60 000. Половината от болниците няма да бъдат акредитирани, ако се спази изискването на четирима болни да се грижи една медицинска сестра. И добави: „Тя трябва да е в помощ не на лекаря, а на пациента. Сега няма нормативен документ за трудовото й възнаграждение. Ние зависим от добрата воля на лечебното заведение. Медицинските сестри при джипитата работят за минимална работна заплата. Но помнене: медицинските сестри имат много власт, защото няма кой да ги замени! Затова трябва да се обединим и да отстояваме правата си“.

През следващите години започнаха масови протести на техните колежки в ЕС. Когато през 2007 г. в Полша сестрите опънаха палатки пред парламента, външният министър на страната призна: „Сестрите са по-трудни за преговори отколкото Ангела Меркел и Никола Саркози. Това, което помага в политиката, не действа при споровете с обикновените хора…“ А шефовете на българските болници осъзнаха, че

Без медицинските сестри няма здравеопазване

Дойде първият  призив за мълчалив протест и защита на високия професионализъм на 7 декември 2007 г. На национален форум в Шумен лекторите подчертаха:  „Малко сестри – голяма смъртност на болните, които получават усложнения, а престоят на пациентите се удължава и оскъпява. Нашата интелигентност е подценена! Не желаем да се настройват лекарите срещу сестрите“.

През 2008 г. започна масова емиграция на анестезиологични и операционни сестри от България в чужбина. А такива специалисти се създават за 10-15 години практика. В условията на пандемия през 2020 г. се почувства остра нужда от тях. Партийната рулетка на прехода продължава, сменят се здравни министри, политическите назначения на директорите на болници и поликлиники са традиция. Не се намери нито един решителен държавник, който да направи адекватна, далновидна здравна реформа. Видяхме само ликвидация на работещи лечебни заведения, скандали с внос на ваксини и медицинско оборудване, бумащина вместо електронно здравеопазване.

Битките на медицинските сестри за професионално признание и адекватно заплащане продължават досега, макар здравното министерство да постанови увеличение на стартовите им заплати.  На 1 март 2019 г. 100 медицински сестри излязоха на протест в двора на МБАЛ-Шумен. Те предупредиха, че това не е политическа поръчка, а искат нормални условия на труд и достойно заплащане. В подкрепа на протеста беше и д-р Димитър Костов – изпълнителен директор на болницата. Той съобщи, че в нея работят 400 медицински сестри, 20 % от които са в пенсионна възраст. Неотдавна той заяви, че МБАЛ-Шумен има нужда от медицински сестри и лекари за обезпечаване на болницата в условията на коронавируса и призова колегите си да помогнат.

През последните години унизените професионалисти по здравни грижи бяха демотивирани за всякакви научни изяви, свързани с тяхната квалификация за иновативни практики. Те са смазани от  системата, от същата здравна система – част от националната ни сигурност. Здравната реформа не се състоя в България поради липса на политическа воля. Не е остойностен трудът нито на лекаря, нито на медицинската сестра. Парите от клиничните пътеки не покриват реалната цена на медицинските разходи. Нашите здравни осигуровки, с които пълним бюджета на здравната каса – вече 5 милиарда лева за 2020 г. /!/, не се разпределят целесъобразно. Има „течове“ на здравната „каца“, корупционни схеми, лобистки договори за финансиране на определени лечебни заведения.  Когато ние сме редовни данъкоплатци, а медицинската сестра не е справедливо възнаградена, как да идва с настроение на работа, да е любезна и да те обгрижва според стандартите? Публична тайна е, че масово медицинските сестри, акушерки лаборанти работят на две места, за да изхранват децата си в условия на криза. А сега и в условия на covid-19. Рискуват живота си и живота на своите семейства. Затова поклон пред медицинските сестри в условията на пандемия. Да припомним ли колко от тях отдавна смениха професиите си за по-добър живот у нас и в чужбина.

В Япония и Китай роботи четат новини по телевизията, посрещат пътници на аерогарите на няколко езика, обслужват клиенти в ресторанти. В Англия проектираха роботи, които да заменят медицински сестри и санитари. Много скоро с нашите умни телефони ще измерваме кръвното си налягане, стойността на захарта, холестерола, температурата. Но сега ние продължаваме да разчитаме на нашите медицински сестри, които трудно се справят в кризисната ситуация, докато служат на хуманността и милосърдието, в които са се клели.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име