Д-р Иван Димитров, управител на МБАЛ - Велики Преслав

Управителят на МБАЛ – Велики Преслав д-р Иван Димитров си тръгва от поста след два мандата начело на здравното заведение. Това потвърди самият той пред Радиан.бг. „Няма нищо драматично в случая, вторият ми мандат изтече още в началото на годината, но останах още няколко месеца заради тежката обстановка с коронавируса и изчаках да приключи извънредното положение“, каза д-р Димитров. Той вече е подал предизвестие за напускане на поста до общинския съвет във Велики Преслав, тъй като болницата е 100 процента общинска собственост.

„Причините за решението ми са чисто лични, още не съм пенсионер, имам други свои планове, други предложения за професионално и кариерно развитие“, каза д-р Димитров, но не уточни намеренията си. Все пак, за успокоение на неговите пациенти можем да кажем, че докторът остава във Велики Преслав.

Хирургът Иван Димитров е начело на преславската болница от 19 април 2013 г. и в продължение на 8 години успя да запази здравното заведение, въпреки опитите то да бъде закрито и печалната съдба на много такива малки болници.  „Поех болницата със задължения близо 700 000 лв., тя беше отписана от тогавашното общинско ръководство и изобщо не фигурираше в интегрирания план на здравеопазването в региона“, напомни д-р Димитров. По-късно имаше натиск „отгоре“ преславската болница да бъде закрита като самостоятелно лечебно заведение и да мине под шапката на МБАЛ – Шумен, както това се случи с новопазарската болница. Тогавашният кмет на Преслав и общинският съвет обаче не позволиха ликвидирането на здравното заведение.

„Изчистихме старите задължения още през 2015 г., тогава приключихме с нула лева дългове“, прави своеобразна равносметка д-р Димитров. Миналата година болницата е приключила със 150 000 лв. положителен финансово резултат. Отчетът на МБАЛ – Велики Преслав е приет на сесия през април и д-р Димитров е освободен от отговорност, т.е. той напуска поста си, след като е приключил всички ангажименти.  „Болницата няма задължения за заплати , няма нито един лев просрочени задължения, има достатъчно финансов ресурс да разплати и неползваните отпуски, т.е. дори и утре да затвори, тя няма да остане в дълг към общината“, обобщи д-р Димитров и коментира: Затова сметнах, че е най-почтено в този момент да се оттегля.

През първото тримесечие на 2020 г. болницата също е на печалба, макар и със скромните 3800 лв., но пандемията от коронавируса и извънредното положение промениха драстично картината. Заради епидемията и ограниченията за пътуване, болницата остана без пациенти, като почти всички лечебни заведения в страната. Още в началото на епидемията д-р Димитров предупреди в интервю за специализирано издание, че системата на финансиране на болниците чрез клинични пътеки  не е работеща за такава ситуация.  Министерството и здравната каса отчетоха този факт и решиха да плащат на 85% от старите заработки.  Но потокът от пациенти секна, а опорочената система на търговски дружества, от които непрекъснато се иска оборот, не работи, и няма да работи, коментира шефът на общинската болница.

Според него, много по-тежък от финансовия проблем е проблемът с липсата на кадри. Дори държавата да отпусне целево финансиране за кризисния период, проблемите няма да се решат, тъй като не са толкова финансови, колкото кадрови, посочва д-р Димитров, за когото това от години е болна тема. В малките болници млади лекари не идват, там навсякъде се разчита на работещи пенсионери, но те не са вечни, предупреждава шефът на преславската болница

В момента в МБАЛ – Велики Преслав работят общо 25 лекари, от които 11 са пенсионери. А 10 от тези пенсионери са на възраст над 70 години. Това съобщи кметът на Преслав Янко Йорданов в профила на общината във Фейсбук по повод проблемите на болницата.

От лекарите в трудоспособна възраст 8 работят по съвместителство и в други болници. Средната възраст на персонала на лечебното заведение, в т.ч. сестри и лаборанти, е 66 години. Именно липсата на лекари и медицински специалисти в трудоспособна възраст ще бъдат най-сериозният проблем на преславската болница още през следващите години и има опасност тя да не може да покрие стандартите  пречат за покриване на стандартите за работещите сега отделения и лаборатории, предупреди д-р Димитров.

Той от години призовава за реформа в здравеопазването и е убеден, че през  следващите 5 години моделът ще бъде сменен, защото вече всички се убедиха, че този не работи.  Системата на здравеопазване обаче не може да бъде променена из основи за по-малко от 25 години, коментира опитният здравен ръководител.

Д-р Димитров подчерта, че новият кмет и новият общински съвет във Велики Преслав се отнасят изключително позитивно към болницата, помагат с голямо желание и искат лечебното заведение да се развива. Хората си искат болницата, но със сегашната нормативна база това няма как да стане, ядосва се шефът на здравното заведение. МБАЛ – Велики Преслав обслужва няколко общини с около 20 000 жители.  Общинското ръководство уверява, че ще продължи да подпомага дейността и ще направи всичко необходимо болницата да продължи да предоставя здравни услуги на населението.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име