Бизнесменът Васил Божков, собственик на футболния клуб „Левски“, обяви, че ще предаде мажоритарния пакет акции на премиера Бойко Борисов.  Божков съобщи новината в писмо до медиите, в което казва, че премиерът е „отговорник за тежкото състояние на клуба“, затова трябва да поеме отговорността за бъдещето на „Левски“. Ето и цялото изявление от „Нове холдинг“ – компанията на Божков:

„След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

„Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на „Левски“, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов. След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.“

От няколко дни треньорът Константин Папазов-Тити обяснява пред медиите, че е говорил с Божков и иска да вземе акциите, за да спаси клуба. Сега той е изненадан от решението на собственика, но все пак остана оптимист, че накрая ще получи собствеността на Левски.  „Моята позиция не се е променила, аз изявих желание пред г-н Божков акциите да ми бъдат прехвърлени, с цел да се опитам с цялата синя общност да спасим „Левски“. Но в края на краищата всеки собственик има право на решение“, коментира Папазов пред bTV. „За мен това е политическа игра, която не бива да е свързвана с името на „Левски“. Не искам да се политизира бъдещето на „Левски“. Не съм запознат с търговския закон, но при джиросване на акции трябва желание от двете страни. Предаването на акциите е доброволен акт. Трябва някой да иска да ги получи. На този етап в България не чух някой, освен мен, на територията на страната да иска да вземе този горещ картоф и да има визия за бъдещето на клуба. Така че нямам представа дали г-н Борисов иска акциите, а и дали има право като премиер. Единственото, което мога да кажа, е че продължавам и вярвам в каузата“.

„Левски“ изпадна в много тежко положение, след като в началото на годината беше променен законът за хазарта и частните компании, вкл. тази на Божков, изгубиха правото да организират моментни лотарийни игри. Това засегна спонсора на сините – Националната лотария.  От десетина дни започна публичен натиск към Божков, че „Левски“ може да бъде спасен, само ако се смени собственикът, припомнят спортните издания.  Премиерът Борисов , който сам се определя като „болен левскар“, обяви пред медиите, че държавата може да даде кредит и ще помогне, както са помагали и на други отбори.

В 9 ч. пред Министерски съвет с акциите се появи журналистът Сашо Диков, а събитието беше излъчвано на живо по няколко телевизии. Диков каза, че вчера му е звъннал Васил Божков с молба да предаде акциите на премиера. „Аз съм просто един куриер, за да свършим полезна работа“, каза Диков. И допълни: „Аз пари не съм получавал от никого за журналистическата си дейност, освен от собствениците на телевизии, затова мога да си позволя да бъда приносител на акциите“.

Премиерът Борисов не се появи този път пред камерите, а министърът на спорта Красен Кралев обясни, че внасянето на акциите в Министерски съвет не е достатъчен факт за смяната на собствеността, тъй като е нужно лицето, на което са прехвърлени акциите да поиска да се впише това обстоятелство в Книгата на акционерите. Говорителката на премиера Севделина Арнаудова съобщи, че Бойко Борисов отказва да приеме акциите, защото „намира това действие по прехвърляне за несериозно“. Красен Кралев заяви: „Кабинетът смята, че това е опит да се политизира темата, което в случая е нередно. За да има прехвърляне на акции, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно, от едната страна такова желание не е декларирано.“

„При това положение аз нямам друг избор освен да ги върна там, откъдето съм ги взел – в „Нове холдинг“, беше първият коментар на Сашо Диков.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име