Кметът Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров обясняват какво са направили за водата на Шумен. Снимка Радиан.бг

„Кажете какво да направя? Хайде кажете!“ – това беше основният рефрен, повтарян от кмета на Шумен Любомир Христов на извънреден брифинг на тема вода. Оказа се, че градоначалникът е свикал журналистите, за да „мислят заедно“ как да се справят с водната криза и с все по-сигурния воден режим, който може да удари града до края на годината.    

Рязко намаляващото ниво на язовир „Тича“ явно е притеснило кметския екип, който вече говори по друг начин на темата „вода“. Миналата година, когато общинският съветник Добромир Драев започна да предупреждава за опасността от водна криза, предложенията му бяха отхвърляни от кмета и прокметското мнозинство на ГЕРБ в местния парламент, а исканията му за отваряне на старите кладенци бяха определяни като „популизъм“, „политическо говорене“ и едва ли не атентат срещу общинския бюджет. В продължение на месеци темата беше игнорирана от местните управници и трябваше да дойде сухата зима, за се уверят всички, че Шумен е на път да се превърне в новия Перник. С тази разлика, че на шуменци няма откъде да им пуснат спасителна тръба.

Но вместо да отдели пари от бюджета и да започне възстановяването на старите каптажи – така, както е направила местната власт в Сливен, кметският екип започна да търси решение в системата Дунав. И зачака Бойко Борисов да даде пари и да свърши работата. Което наистина ще осигури алтернативна вода за Шумен, но след около две години /според зам. министъра Николай Нанков/. Междувременно под натиска на тревожните гласове, общинският съвет гласува 20 000 лв. за проучване на старите кладенци. И отново зачакахме.     

Сухата зима беше последвана от още по-суха пролет, язовир Тича продължи да пресъхва, а на „кранчето“ се наредиха и земеделците, които чакат вода за напояване. Екоминистърът Емил Димитров съвсем откровено започна да предупреждава, че има опасност от воден режим до края на годината и да настоява за осигуряване на алтернативни водоизточници.  Въпреки това той отстъпи пред  натиска на селскостопанските производители и започна да пуска вода за поливане. Но макар общественият гняв да се канализира срещу земеделците, на практика голям консуматор са и промишлените предприятия в Шумен, които „почти всички са закачени на ВиК-мрежата“, както обясни кметът Христов. А в последните си месечни графици министър Емил Димитров предупреждава, че водата от язовир Тича трябва да се ползва само питейно-битови нужди.

И така в размяна на писма между институциите стигнахме до днешния майски ден, в който се чудим какво да правим, след като заекът почти е минал баира. Пред журналисти кметът Христов и заместникът му Боян Тодоров пространно обясниха какво са направили досега за водата на Шумен. Според собствените им оценки, са направили много в рамките на правомощията си и са се тревожили за проблема още от началото на първия си мандат. „В миналото някои са взели недалновидното решение да се унищожат всички алтернативни водоизточници и сега е невъзможно те да бъдат възстановени за три месеца“, заяви кметът Христов по повод отварянето на старите кладенци. Фирма, наета от общината, прави обследване на всички кладенци, но анализите ще бъдат готови след около два месеца, а самото им възстановяване според кмета също ще отнеме много време.

Довеждането на системата Дунав до Шумен е другият вариант за резервен водоизточник, за която правителството отпусна спешно пари за проектиране. Самото завършване на тръбата обаче се очаква най-рано в края на 2021 г.

На практика Шумен няма бързи решения

за алтернативно водоснабдяване, ако се стигне до водна криза. А тя става все по-възможна, тъй като никой не знае какво е състоянието на язовир Тича и колко е мъртвият му обем. Според изявленията на различни министерства, язовирът първо имаше вода за 3 години, после цифрата беше коригирана на 2 години, последно се заговори за 18 месеца. „И на мен ми казват, че язовирът има вода, а като отида на място виждам, че няма“, заяви Любомир Христов.

Все по-често се чуват прогнози, че през есента има опасност Шумен да бъде на воден режим, тъй като водата ще падне под санитарния минимум. „Изпратил съм писма до всички инстанции, но не мога нито да спра водата за поливане, нито да затворя тръбата към предприятията“, заяви кметът Христов.

А едно от бързите решения е предприятията да преминат на собствени водоизточници и да престанат да черпят вода от язовир „Тича“. Общината не може да ги задължи, може само да ги призове, каза градоначалникът, но допълни, че разчита на областния управител да постави условия на бизнеса. Всички, които имат собствени водоизточници, трябва веднага да преминат на тях, заяви Любомир Христов и посочи фирмите Алкомет, КТА „Мадара“, Хан Омуртаг, автомивки, бетонови възли.  Попитан дали Индустриалният парк ще мине на алтернативни водоизточници, кметът заяви, че там също се правят проучвания.

Според Любомир Христов обаче, не трябва да се вземат прибързани решения в търсенето на алтернативни източници за водоснабдяване на Шумен. „Нашата идея е да не вземаме импулсивни решения, да не прибързваме, защото тези грешки, които направим сега, ще останат като грешки и за следващите поколения. Трябва да оставим експертите да кажат какво трябва да стане, а не да влагаме политика в избора на това какъв алтернативен източник да се намери за Шумен“, заяви кметът.

В началото на юни общинският съвет ще проведе извънредно заседание за водата. Дотогава обаче все още няма да има резултати от работата на експертните комисии, така че не е ясно какво ще обсъждат съветниците.  

П.п. Иначе на брифинга стана ясно, че държавата е превела първите 3 милиона лева за ремонта на стадион „Панайот Волов“. Средствата са в сметката на община Шумен, заяви кметът Христов.

Дори и да звучи популистки, напомням, че тези пари можеха да се направят два-три дълбоки сондажа край Шумен /за незапознатите, предишният кмет беше обявил, че са необходими около 1 милион лева, за да се бият два дълбоки сондажа на платото,б.р./.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. Като е видял, че водата в язовира спада и ще сме на режим, защо се кандидатира за кмет?

  2. Кои журналисти привика кмета? Тези на които плаща по 10-15 хиляди лева годишно, за да не го критикуват
    Сега сълзи и сополи Аман от некадърници

  3. Още един пропаднал мандат заради фатмаците в шуменското управление. Нищо не става от тях Лапачи Тримата от запаса в кметството , местния парламент и областната управа само разпределят порции. Пенсионери с нашивки Да те е срам, че сиш от Шумен!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име