Административен съд

ГЕРБ оспорва пред Административния съд решенията на ОИК – Шумен, с които бяха оставени на постовете им кметовете на селата Мадара и Мараш. Това съобщи говорителят на избирателната комисия Дилян Нанев.

С две свои решения от 14 и 15 май, ОИК на практика отхвърли искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на двамата кметове Неделчо Нечелчев и Красимира Минкова, срещу които имаше сигнали за евентуален конфликт на интереси. Нарушението на кметовете беше, че не са отписани от Търговския регистър като членове на кооперации или фирми, въпреки че и двамата бяха прекратили в срок участието си в тях и заличаването им от регистъра е само формалност.         

Общинската избирателна комисия не събра необходимите гласове от 2/3, за да прекрати пълномощията на Неделчо Неделчев и Красимира Минкова и те остават на поста си. ГЕРБ обаче оспорва това решение в съда, като изтъква мотивите от подадените сигнали за наличие на конфликт на интереси.

Жалбата на ГЕРБ ще бъде внесена днес в Административния съд, каза Дилян Нанев. Първо обаче съдът трябва да прецени дали жалбата на ГЕРБ е допустима, тъй като е спорно дали политическа партия е страна в подобно дело, заявиха по този повод юристи. Според тях, заинтересувана страна в този случай са избирателната комисия, кметовете и подателите на сигнала до ОИК, но не и партии.

Освен това в момента има пуснати жалби пред Конституционния съд по подобни казуси, в които се оспорва дали е конституционно да се отнемат правата на избрани кметове заради чисто формални пропуски.  Ако тези жалби се превърнат в дело, Административният съд може да спре производството, докато КС се произнесе, коментират юристите. Дали АС изобщо ще допусне жалбата на ГЕРБ, ще стане ясно до 14 дни.

И двамата кметове, за които управляващата партия иска предсрочно освобождаване, са издигнати от други политически сили – Неделчо Неделчев е граждански кандидат на Воля, а Красимира Минкова е от БСП. Неделчев почти веднага след встъпването си в длъжност се превърна в един от противниците на общинския кмет и областен координатор на ГЕРБ Любомир Христов, тъй като започна да се бори за финансова самостоятелност на шуменските села. Красимира Минкова пък подкрепи протеста на жителите на Дивдядово срещу евентуалното изграждане на завод за преработка на отпадъци, който беше одобрен и от кмета на Шумен. Затова и Неделчев, и Минкова имат основание да смятат, че жалбата на ГЕРБ срещу тях е политически акт срещу неудобни кметове.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име