Поройна до Шел. Снимка Радиан.бг

За втори път в рамките на месец река Поройна тече в жълто-кафяв цвят в Шумен. Днес реката беше очевидно замърсена по същия начин, по който беше и в началото на май. Тогава екоинспекцията в Шумен провери замърсяването на Поройна в участъка на моста при бензиностанция ОМВ и хипермаркет Била. Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към ИАОС направиха съвместна проверка и установиха оцветяване на водите в светлокафяв цвят.

Взети бяха еднократни проби от повърхностните води на реката на моста при ОМВ и на моста при „Оборище“ след закрит участък. Установеното моментно състояние на активна реакция от взетите проби от моста при ОМВ е над нормите за активна реакция на повърхностни води, съобщиха по-късно от РИОСВ. Експертите констатираха и специфична миризма на отпадъчни води.

В началото на февруари експертите извършиха съвместна проверка по сигнал за същия воден обект, при която беше установено биогенно замърсяване, без установен източник.

Крайно време е екоинспекцията да установи кой е източникът на замърсяване, защото е най-малкото неприятно в центъра на Шумен да тече река в кафяв цвят и с миризма на канални води, а институциите да вдигат рамене.   

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име