Йордан Йорданов говори на протест в София за водната криза в Шумен.

„Шумен скоро може да последва съдбата на Перник, но вместо за водата на града, управляващите отпуснаха 3 милиона за стадион“ – това заяви Йордан Йорданов от Шумен на протеста пред Министерски съвет, организиран от бившия омбудсман Мая Манолова.  Йорданов е председател на гражданската инициатива срещу изграждането на завод за боклук в квартал Дивдядово и участва в протеста заедно с група шуменци. Той съобщи, че след намесата на Мая Манолова евентуалният инвеститор на завода за боклук явно е преосмислил ситуацията и се е отказал от намеренията си, поне до този момент.

С надеждата, че намесата на бившия омбудсман ще помогне и за водата, Йорданов призова Мая Манолова отново да посети Шумен и да се заеме с критичното състояние на язовир „Тича“ и опасността от воден режим в региона.  „Съвсем скоро може да последваме съдбата на Перник, нашият язовир е почти източен, имаме най-мръсната и най-скъпа вода, но не се вземат никакви мерки“, заяви Йорданов  и и призова правителството да си свърши работата: „Нека тук министерският съвет и хората вътре да разберат, че след два месеца, ако започне режим на водата, няма да имат оправдание, че не знаят и нека ни чуят! И е крайно време, когато премиерът дойде да инспектира ловното поле или магистрала Хемус с джипа си, да слезе 50 км надолу и да види какво се случва с този язовир. От две години пишем, пращаме сигнали до всички инстанции, но не се вземат мерки. И вместо за водата, отпуснаха 3 милиона за стадион“, каза Йордан Йорданов, а думите му предизвикаха възмущение сред протестиращите.

Мая Манолова обяви пред протестиращите, че ще участва на следващите парламентарни избори през 2021 г.  Днешният протест в София е организиран от нейното движение „Изправи се“ съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“.  Пред Министерски съвет протестиращите скандират „Оставка“ и държат плакати с призиви правителството на Бойко Борисов да си ходи, съобщи в. Сега.

Според организаторите, в протеста участват привърженици на Гражданската платформа и на „Системата ни убива“ от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и др.  Би Ти Ви съобщи за изключително сериозно полицейско присъствие пред сградата на Министерски съвет.  Организаторите разположиха бели столове на разстояние 1,5 м на площада пред МС, като така спазваха изискванията на социална дистанция.

Мая Манолова заяви, че е подготвена икономическа пътна карта за възстановяване на работните места и съживяване на страната след кризата с коронавируса. „Имаме план. Борисов няма план, но ние имаме“, каза Манолова и обясни, че изготвената от нея национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 милиарда лева.  С нея се предвижда субсидирано увеличаване на работните места в микропредприятия, в семейния и малкия бизнес. Според Манолова, целевата й група са около 320 хиляди семейни и малки фирми, в които по програмата ще могат да се наемат до 50 % допълнително работници. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това, предвижда проектът. Според Манолова, програмата ще се захранва от ресурса за заетост, който правителството призна, че не може да оползотвори.  До момента в най-острата фаза на кризата само 15 милиона лева са достигнали до работещите за запазване на работните места, каза Манолова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име