На 24 май честваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, и отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий, създали на българската азбука.

Заради извънредната обстановка, тази година националният празник ще премине без  традиционните ученически шествия и тържества, и ще се чества с концерти на открито, отворени музейни експозиции и множество онлайн събития, организирани от културните институции.  Празнични програми са подготвили и телевизиите.

Първите известни свидетелства за отбелязването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.  Като ден на просветата, празникът се организира за първи път в Пловдив през 1851 г., когато по инициатива на Найден Геров в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се провежда ученическо шествие.  Няколко години по-късно денят на Кирил и Методий започва масово да се чества като празник на българските ученици.  През 1990 г. 24 май е обявен за официален празник на България.

Химнът на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 г. Автор на текста е Стоян Михайловски. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава и музика по него.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име