Доц. Сунай Ибрямов. Снимка UniMedia

Доц. д-р Сунай Ибрямов от Факултета по природни науки на Шуменския университет получи Наградата „Питагор“ за млад учен на Министерството на образованието и науката на тазгодишното издание на конкурса.

31–годишният учен е директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки на Шуменския университет и е доцент по „Астрофизика и звездна астрономия“ във Факултета по природни науки.

С изключение на призьорите от Медицински университет – Варна, доц. Ибрямов е единственият награден учен, който не работи в научни институции и университети в столицата.

 „Тази награда е най-важната научна награда в България. Всеки един притежател предполагам, че се чувства много горд и оценен от факта, че изследванията, които провежда, се виждат и се оценяват. А това е най-важното за един учен”, каза за доц. Ибрямов, цитиран от UniMedia.

Научните му интереси са в областта на астрофизиката и звездната астрономия, изследване на млади звездни обекти, намиращи се в ранните фази от еволюцията на звездите. Автор и съавтор е на общо 57 публикации, цитирани 220 пъти в научната литература.

Ръководител е на научен проект, финансиран от ФНИ към МОН, участва в още 2 проекта с ФНИ и един от Националната пътна карта за научни инфраструктури. Доц. Ибрямов е ръководител на екипи от студенти от Шуменския университет в международните научно-образователни кампании за търсене на астероиди, организирани от International Astronomical Search Collaboration към Университета Хардин-Симънс, САЩ.

Доц. Ибрямов е член на няколко астрономически научни организации.

Наградите „Питагор” се връчват за 12-та поредна година, а целта е да стимулират хората, които правят наука в България.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Браво, Сунай! Момчето, което е родено в село Долина, община Каолиново, показа, че знанието е път към прогреса и науката.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име