Областният управител на Шумен Стефан Желев свика днес извънредно заседание на кризисния щаб заради регистрираните нови четири случаи на COVID-19 в региона. Новите случаи са на работници, пристигнали в България за работа по изграждането на трасето на газопровода „Балкански поток“ край Нови пазар.  Първият случай от 25 май е на 59-годишен руски гражданин, който е настанен в инфекциозно отделение на МБАЛ – Шумен с доказан COVID-19 и е в задоволително общо състояние.

Директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че на 26 май от екипи на инспекцията са взети за изследване 118 проби, като при направените тестове три от тях са положителни за COVID-19. Тримата мъже са без симптоми, изолирани са на място при спазване на необходимите противоепидемични мерки. Групата работници е била под карантина след пристигането й в България на 15 май.  Хората са настанени в специално обособен за тази цел лагер край Нови пазар, мястото е оградено и напълно изолирано, като пристигналите работници стриктно са спазвали разпоредбите и не са имали контакти с местното население.      

Към настоящия момент спрямо останалите лица в лагера са взети всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заразата. Създадена е добра организация за обслужването на работниците при пълно взаимодействие и координация на местата власт, санитарните власти и фирмата, уверяват от областния щаб. 

На заседанието в областна администрация присъстваха ръководителите на РЗИ, ОД на МВР, МБАЛ – Шумен и ЦСМП, кметовете на Шумен и на Нови пазар, както и представители на фирмата, ангажирана със строителните дейности по изграждането на газопровода „Балкански поток“ на територията на област Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име