Христо Димитров. Снимка фейсбук

Създателят на ансамбъл „Българе” Христо Димитров е предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен. На свое заседание днес Министерски съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Димитров с ордена за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Предложението е на Министерството на културата, съобщиха от правителствената пресслужба.  

През дългата си професионална кариера почетният гражданин на Шумен не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, традиции и фолклор, но и възпитава и формира вкусовете, ценностите и уважението към непреходното българско културно наследство.

Неговите авторски спектакли представени от НФА „БЪЛГАРЕ“, на който той е и основател, развитието през годините на инициирания от него Международен фолклорен фестивал на българската носия в Жеравна, поставят основата на нов етап в сферата на опазването и популяризирането на традициите ни.

Освен като музикант, хореограф и режисьор, Христо Димитров е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий ” – първа степен, на Христо Димитров, е израз на висока чест и уважение не само към неговата личност, но и признание към цялата музикална общност, посочиха от пресслужбата на МС.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име