Два нови случая на COVID-19 са установени в област Разград. По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева едната положителна проба е на жена  на 77 г. от с. Ясеновец. Приета е в отделение по Инфекциозни болести към МБАЛ-Разград вчера. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е с придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е в увредено общо състояние.

Втората положителна проба е на жена на 57 г., също от с. Ясеновец. Пролежала е в отделение по Пневмология и фтизиатрия към МБАЛ-Разград с диагноза пневмония. Резултатът от PCR изследването е положителен. Жената е приведена в Отделението по инфекциозни болести. Същата е с придружаващи заболявания и е в задоволително общо състояние.

Общият брой регистрирани заразени с COVID-19 на територията на област Разград са 18 човека, един е оздравял.

Установени са четири контактни на заразените лица. Връчени са им предписания за спазване на 14-дневна карантина и са взети материали за изследване.

Предприети са незабавни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в отделение по Пневмология и фтизиатрия към МБАЛ-Разград. На персонала и на лежащо болните в отделението са взети проби за изследване.

От изследваните 14 деца от с. Ясеновец няма положителни. Продължава изследването на целева група – персонал на детски градини и ясли на възраст над              55 години, определени от РЗИ- Разград – до момента всички проби са отрицателни.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 806 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име