Близо 49 хиляди ученици се върнаха днес в училищата за първи път след обявяването на извънредното положение на 13 март, за да се явят на задължителната матура по български език и литература.  Зрелостният изпит се провежда в 722 учебни заведения в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Всички зали и училища са дезинфекцирани и запечатани още в петък, а при отварянето им тази сутрин медицински лица на входа измерваха температурата на абитуриентите.

Изпитът започна в 9 ч. и продължава четири астрономически часа. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. На матурата по БЕЛ първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи 30 точки. Максималният сбор е 100 точки.

Тази сутрин в МОН беше изтеглена тема номер 18, по която абитуриентите ще пишат интерпретативно съчинение или есе.  В държавния зрелостен изпит не са включени въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев и от романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

Вторият задължителен държавен изпит по избор на зрелостниците ще се проведе на 3 юни, отново от 9 ч. Заявления за него са подали 37 116 ученици. Други 11 548 зрелостници са предпочели вместо на втора матура да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.

Графикът предвижда матурите да се оценяват до 14 юни, а резултатите от тях да бъдат обявени до 15 юни.  Зрелостниците ще получат дипломите си на 26 юни, с четири дни по-късно заради промяната в датите на държавните зрелостни изпити.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име