Водомерът на Индустриалния парк в Шумен. От Вик уверяват, че той е монтиран още през 2013 г. и редовно е бил отчитан. Снимка ВиК - Шумен

Една тема, изскочила от парламентарната трибуна, е на път да се превърне в поредния горещ картоф на водния сектор в Шумен. Този път не става въпрос за липсата или за лошото качество на водата, а за съмнения, че големи промишлени консуматори не са си плащали водата. Нещата стават още по-скандални, защото подозренията не са само улична мълва, която се върти в публичното пространство и форумите. Този път за липсата на водомери заговори самият министър на околната среда и водите Емил Димитров.  

„Вие доскоро нямахте водомер на промишлената зона“ – това заяви екоминистърът от парламентарната трибуна в петък, коментирайки водата на Шумен. При това министърът не може да бъде обвинен, че говори глупости или „на ангро“, както обявиха по-късно от водния оператор. Напротив, Емил Димитров излезе подготвен по темата, тъй като отговаряше на предварително поставен въпрос от шуменски депутат. Т.е. обвиненията му, че „промишлената зона“ е харчила вода без водомер и без отчет, не са някаква импровизация.

Екоминистърът направи това изказване във връзка с ограничаването на водата за поливни площи от язовир „Тича“. Обяснявайки какво се прави, за да се запази обемът на язовира, министър Димитров заяви: „Целта, която сме си поставили, е да ограничим ползването на вода, с изключение за питейно-битови цели. Как става? Първо е питейно-битовата, после минералната, после земеделците и накрая промишлеността. Земеделците ги ограничихме – четири пъти им намалихме количеството – от 36 милиона ще получат около два милиона в момента, следващите месеци има едно-две поливания. Освен да се пие вода, трябва и да се яде! А и язовирът е техен. Какво прави обаче бизнесът, защото ВиК-та продават питейно битова вода на промишлеността? В тази връзка са заповедите, които дадохме, и указанията – да си направят /предприятията/ собствени водоизточници, за да могат да разтоварят питейно-битовото потребление на вода за питейно-битови цели. Вие доскоро нямахте водомер на промишлената зона“, обърна се екоминистърът към шуменския депутат Иван Иванов, който беше поставил въпроса за състоянието на яз. „Тича“.

Това твърдение на министъра би трябвало да предизвика скандал, но последва дълбоко мълчание. Днес чрез ПР-ра на ВиК–Шумен Камен Андонов потърсихме отговор на въпроса: коя е промишлената зона, работила доскоро без водомер, както обяви министър Емил Димитров?

ВиК – Шумен: Не е вярно, някой е дал грешна информация на министъра!

Няма промишлени зони или предприятия, които работят без водомери, заяви ръководителят на район Шумен във ВиК инж. Галин Ганчев. В Шумен не е само една промишлена зона, има няколко промишлени района на бул. Мадара, на бул. Ришки проход, в квартал Тракия, на Варненско шосе, така че министърът да уточни коя зона има предвид, коментира Ганчев. „Най-вероятно министърът визира Индустриалния парк в Шумен, но този парк, противно на неговите очаквания, си има водомерен възел“, обясни шефът на експлоатационен район – Шумен. Инж. Ганчев увери, че в Индустриалния парк има водомер още от 2013 г., когато е започнал да работи като самостоятелна зона. Сега в двете подзони – А и С, функционират не повече от 8 предприятия, които правят около 1 100 кубика средно месечна консумация на вода, заяви инж. Ганчев. И допълни, че водомерът на Индустриалния парк е бил монтиран през 2013 г. от собственика на зоната, а ВиК – Шумен периодично подменя съоръжението, тъй като има срок на годност. Последният монтаж е правен около нова година, каза инж. Ганчев.

Общата консумация на всички промишлени фирми в Шумен е около 80 000 кубика вода на месец, заявиха от ВиК.  Всички предприятия си имат водомери още от тяхното създаване, няма предприятие или промишлена зона без водомер, беше категоричен инж. Ганчев. На въпроса за отчитането на водомерите, той заяви, че в управлението на ВиК се пазят документите на старите водомери. „Някой е подал неточна информация на министъра, никога в Шумен не е имало предприятие без водомер“, коментира инж. Ганчев.

На репликата, че министърът е бил подготвен за парламентарния контрол и няма как да говори глупости от трибуната, ПР-рът на водния оператор Камен Андонов заяви, че няма да коментират изявлението на министъра.  После обаче направи различни предположения за изявленията на екоминистъра „на ангро“.  „Какво говори министърът е негов проблем, защото в един момент заместниците му влизат в затвора, предшествениците му влизат в затвора, и затова може би министърът може да говори неща, които да целят и той да не влезе  в затвора. В един момент го оправдавам, че говори „на ангро“. Но ние говорим конкретно, с цифри и данни.  А един министър може да си говори вече всичко, само и само да не търка наровете. Защото стана тенденция напоследък хората точно от това министерство да ги виждаме придружени от полицаи“, коментира Камен Андонов.

От ВиК – Шумен днес направиха снимки на водомера на Индустриалния парк и заявиха, че са готови да направят снимки на всички предприятия, които посочи министър Димитров.

Потърсихме и пресцентъра на МОСВ с искане да се конкретизира изявлението за министъра и да се уточни коя зона в Шумен доскоро е работила без водомер. Очакваме отговора на министерството.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Нека сега цяла София да ги види как са крали вода във промишлената зона в Шумен герберчетата , и как Шуменци са им плащали кеадената вода от години

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име