Съвместно заседание на правна и екологична комисия за предстоящата извънредна сесия за водата на Шумен

С мотивите, че няма кой да съхранява един нов измервателен уред, съветниците от две комисии – правна и екологична, отхвърлиха предложението за купуване на общински нивомер за измерване на нивото на язовир „Тича“.  Преди това против измервателния уред се обяви и кметът Любомир Христов, който участва в заседанието на комисиите.  

Причините за отхвърлянето на нивомера със сигурност не са финансови, защото самият кмет обяви, че може да го купи само за 200 лв. „Ако вземем наш нивомер, кой ще го съхранява“ – тези мотиви изтъкна градоначалникът и те се оказаха достатъчни за мнозинството от съветниците да гласуват против предложението.  Христов обясни още, че е поискал от „Напоителни системи“ да предоставят на общината данните от собствения си нивомер.

Вносителят на предложението, общинският съветник Добромир Драев, заяви, че се притеснява какви данни ще се получават от „Напоителни системи“, затова предпочита общината да има собствен измервателен уред.  „Аз, като общински съветник, съм задал 13 въпроса за язовира към шефа на „Напоителни системи“ Христо Николов. На 7 от тези въпроси той не ми отговаря и ме препраща към Басейнова дирекция. Така че аз лично имам основателни причини да не вярвам на „Напоителни системи“, обясни съмненията си Драев.

Той посочи и ефекта от един общински нивомер на язовир „Тича“.  Измерването, което може да се се отчита онлайн на сайта на общината, ще дава информация в реално време за нивото на язовира. „Така ще знаем с колко вода разполагаме, ще можем да правим елементарен анализ и някаква прогноза“, заяви Драев и изтъкна, че в момента общината и съветниците не получават подобна текуща информация.

Ние на практика нямаме истински данни за състоянието на язовира, допълни още Драев и напомни, че всички институции работят с някакви хипотетични числа, когато дават информация за обема на „Тича“.  Това се потвърждава и от обясненията на шефа на „Напоителни системи“ по повод зададените от Драев въпроси за мъртвия обем на язовира. „Зададох на Христо Николов въпроси колко е мъртвият обем на „Тича“ и кога последно е мерен. Неговият отговор е, че мъртвият обем е определен по проект и никога не е мерен реално, т.е. никой не знае дали той е 40,  50,  60 или 100 милиона кубика“, каза общинският съветник.

Неговото предложение е общината да даде до 5000 лв. за купуване на нивомер и за хидрогеоложки проучвания на язовира. Така ще се установи реалният мъртъв обем и ще се знае с какво количество вода разполага „Тича“. „Защото на практика ние нямаме истински данни. А този нивомер ще дава истински входни за язовира, с каква скорост пада нивото му, ще сме наясно колко вода губим на ден и ще си направим сметка за колко време ще ни стигне водата“, обясни Драев.

Той се изненада, че предложението му срещна съпротива и от общинските съветници. „Не знам защо толкова се оспорва това, нали и кметът каза, че може да купи нивомер за 200 лв.? Не вярвам някой от данъкоплатците да оспори похарчването на 200 лв. за нивомер на „Тича“, коментира Драев.

Предложението му ще се гласува отново на сесия, но вероятно и в зала ще бъде отхвърлено.

Продължаваме да следим темата

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. А кисели краставички иска ли кмета през лятото? Ще го изритаме, ако ни сложи воден режим и продължава да се размотава с проблема за язовир Тича. Като се вмиришем след месец – протест пред кабинета на Хари Потър! Време е да се събуди и омбудсмана на Шумен. ГЕРБ си отива. Събудете се!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име