Да не търсим под вола теле! – така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира тиражираната от „24 часа“ информация, че има роднински връзки с арестуваните бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които прокуратурата обвинява в схема за незаконен внос и преработка на отпадъци.

Каракачанов не само не скри връзките си с Бобокови, но и ги защити като „предприемчиви и работливи хора, „които не хвърлят парите си за яхти, а за нови работни места“, както ги описа пред журналисти в Шумен. Вицепремиерът обаче уточни, че няма роднински връзки с двамата братя, а е кръстник на единият от тях – Атанас Бобоков, и на децата му.  

„Преди 23 години съм му бил кум на сватбата, а пък патриархът водеше църковната церемония. Ако това са роднински връзки, здраве му кажи. Така че да не търсим под вола теле!“, заяви Каракачанов и определи публикацията на „24 часа“ като търсене на сензация. „Ако те се разровят, ще намерят и други роднински връзки, които не виждам защо не са ги проучили“, допълни вицепремиерът, но отказа да уточни кои други има предвид.  Каракачанов не смята познанството си в Бобокови за нещо нередно. „Първо, човек не може да отговаря за родителите си или за братовчедите си, и после – то в България всички сме роднини, както беше казал един бивш премиер. Какво означава, един станал кум на друг и сега правим истории, търсим сензации“, каза по този повод вицепремиерът. В отговор на въпроси той заяви, че взаимоотношенията му с Бобоков са били „доколкото на трите му деца, на които съм кръстник, сме се срещали на рождени дни“.

По повод подозренията, че може да е оказвал нерегламентирана помощ за бизнеса на Бобокови, Каракачанов подчерта, че двамата братя са изградили и наложили бизнеса си далече преди той да стане някакъв „фактор“. „Когато преди 25 години те си създаваха предприятията, аз не съм бил фактор, който може да им помогне с каквото и да е. А през последните години всичко беше създадено, бизнесът им е развит още в края на 90-те години“, каза вицепремиерът и допълни: Ако нерегламентиран контакт е да отидеш на рожден ден, значи много такива има в държавата.

Красимир Каракачанов заяви, че не знае за какво са обвинени Бобокови, но защити двамата бизнесмени като предприемчиви и работливи хора. „Отидете в Русе и вижте какво са направили тези хора. Отидете в Монтана – един фалирал завод в момента работят стотици хора там. Не знам за какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора ги познавам като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна и когато фалира „Плама“ – Плевен тяхното предприятие за масло остана единственото в България, което произвежда масла. Не само това, разшириха си бизнеса със заводи в Турция, в Украйна, Узбекистан. Така че ги познавам като хора работливи, хора, които не си хвърляха парите в яхти и самолети, а ги хвърляха в разширяване на производството и създаване на нови работни места“, заяви вицепремиерът пред журналисти. И допълни, че прокуратурата явно има съмнения за нещо, но то трябва да се докаже, а всичко останало е търсене на сензация.

Каракачанов не смята за сериозен и намерения у братята списък с милионери: „Странен списък, който чух, че го има в някаква книга. Тепърва ще се установява какво е това“.

А за комиксите на Васил Божков на тема Али Баба, в които избягалият в Дубай бизнесмен твърди, че е давал 20 % комисионна на управляващите, Каракачанов каза: „Ние сме свободна държава и всеки може да пише, да говори, да рисува каквото си иска. Аз не съм ги чел, но ми разказаха. Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс“, допълни вицепремиерът в отговор на въпроса не трябва ли да се разследват твърденията на Божков.

Днес Красимир Каракачанов беше на посещение в Шумен във връзка с учебни стрелби. Преди това вицепремиерът поднесе венец пред паметника на загиналите във войните шуменци. На церемонията по повод Деня на Ботев присъстваха депутатите Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов и Деан Станчев, кметът Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, представители на политически сили и граждани. „На този ден почитаме символа на Ботев и саможертвата на неговата чета. Почитаме и всички онези българи, които са дали живота си за Освобождението на България, благодарение на които България съществува като независима държава“, каза Красимир Каракачанов. По-късно той присъства на демонстративни стрелби на полигона в село Марково, където се проведе и практическият държавен изпит на курсантите от военния факултет по артилерия в Шумен.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Ами ако под вола наистина има теле? Войводата от Русе много бързо забравя хората, с които направи политическа кариера!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име