2 юни на връх Околчица

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на лобното място на Ботев – връх Околчица, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си към поета-революционер.

По традиция точно в 12 ч., в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към Ботев и на загиналите за свободата на България.

Преди 144 години, през 1876 г., 205 млади четници слизат на дунавския бряг при Козлодуй, за да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй. Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета е да помогне на участниците в Априлското въстание, да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България, но тя угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след цял ден тежки сражения, един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя.

Днес Ботев е сред най-обичаните национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име