„Алкомет“ започва производство на специални части за електромобилите на немски автомобилен гигант. Това съобщи пред журналисти председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже.

Фикрет Индже и Венцислав Венков на брифинг с журналисти

Сключеният договор с водещата световна автомобилна компания е за 10 години и според Фикрет Индже е изключително важен момент в развитието на шуменското предприятие. „Минаваме в по-висша лига“ – така шефът на „Алкомет“ определи бъдещото сътрудничество с немския автогигант.

Първите части за електромобилите ще бъдат изработени в Шумен още това лято, а масовото производство ще започне през 2022 г.  „Алкомет“ ще прави детайли за ходовата част на автомобила и за акумулатори на електромобили.

Новата инвестиция в шуменския завод още не е завършена, макар че голяма част от оборудването вече е купено, съобщи Фикрет Индже. В момента продължава строителството по сградния фонд, а от утре в предприятието се връщат специалисти от Германия и Индия, които ще монтират новата валцова преса, производство на германската компания SMS. Тя трябваше да бъде пусната в експлоатация през април, но заради пандемията работата по нея се забави с 3 месеца, обясни Фикрет Индже. Той очаква монтажът да приключи в рамките на месец и машините да бъдат пуснати в експлоатация през лятото.

С новия договор в Алкомет ще се открият 50 работни места за квалифицирани кадри.     

Шефът на „Алкомет“ очаква спад в търсенето заради пандемията  

Пандемията от коронавируса се отрази негативно и на Алкомет, макар че производството в предприятието не е спирало, коментира Фикрет Индже. В завода работят 1100 души и нито един от тях не е освободен, не са намалявани и работните заплати.

„Икономиките в Европа и в САЩ обаче се свиват и съм сигурен, че в близко време ще има спад в търсенето“, заяви Фикрет Индже. Затова сега мениджмънтът на „Алкомет“ се опитва да се подготви за периода на свито потребление, като прогнозира оптимистични и песимистични варианти.

В опит да компенсира спада на европейските пазари, шуменският завод започна да изнася продукция за САЩ.  „Алкомет“ е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти и продава както на хранителната промишленост, така и на машиностроенето, строителството и автомобилостроенето. Докато хранителната индустрия запазва своя мащаб, останалите се свиват заради пандемията, но новите американски партньори търсят продукция от всички сегменти, обясни Фикрет Индже, който се надява, че задокеанският пазар ще балансира спада в Европа.

     

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име