Центърът на Асоциация "Ная"

Рязък скок в сигналите за домашно насилие след отпадането на ограничителните мерки прогнозираха от „Асоциация НАЯ” в Търговище.  От организацията очакват около 30 % повече клиенти в социалната си услуга през следващите няколко месеца. Причината за това е продължителната социална изолация по време на пандемията, при която много жертви нямаха възможност да потърсят помощ. От днес социалната услуга възобновява консултациите на пострадалите на място в Центъра в Търговище и в откритите приемни в другите градове на региона.

„Асоциация НАЯ” започна изпълнението на петмесечен проект, насочен към преодоляване на негативните последици за пострадалите от домашно насилие в региона, вследствие на кризата с COVID-19. Финансирането за него е от Министерство на правосъдието. Средствата са за консултиране и водене на дела по Закона за защита от домашното насилие, работа с извършителите за коригиране на тяхното поведение и внедряване на онлайн технологии за подаване на сигнали.

„Фокусираме се върху актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 в страната и трудностите, които тя създаде за пострадалите от домашно насилие. Стресовата обстановка, социалната изолация и затруднения достъп до услугите за подкрепа изключително много повиши риска за живота и здравето им. При продължителен престой в дома си жертвите бяха под постоянно наблюдение и контрол от страна на партньорите си. Техните възможности да бъдат подкрепени от членове на семейството, приятели и колеги бяха рязко ограничени, както и достъпът им до професионална помощ”, каза Мая Маркова, директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на „Асоциация НАЯ”.

От организацията допълниха, че планират да актуализират работата си, като включат онлайн инструменти, чрез които жертвите на домашно насилие бързо и анонимно да могат да търсят помощ. ”Извънредната ситуация постави изискването да се търсят и използват нови решения, които да преодолеят създадените ограничения и да дадат възможност пострадалите от домашно насилие да сигнализират и да търсят помощ. Физическото дистанциране рязко увеличи мащабите и значението на онлайн комуникацията. Затова смятаме, че има спешна нужда традиционните форми на контакт между жертвите и социалните услуги да се модернизират и дигитализират”, мотивира нововъведенията Мая Маркова.

Ще бъда изработени още тематични материали, които представят всички възможности пострадалите от домашно насилие да потърсят помощ и подкрепа. Те ще се разпространяват на места, посещавани основно от жени. Това са търговските обекти и обектите от сферата на услугите, които в сегашната ситуация се превръщат в първи точки на контакт с пострадали от домашно насилие и могат да помогнат за разпространение на информация към жертвите.

„Дори след облекчаване на ограниченията в страната, голяма част от жените и децата, пострадали от домашно насилие ще продължат да са в рискова ситуация заради загуба на работа и доходи. Те се нуждаят от подкрепа, за да се справят с последиците от социалната си изолация, обедняването и невъзможността да се осигури дори най-необходимото”, категорична е директорката на социалната услуга. Тя припомни, че в момента тече национална дарителска кампания в помощ на 50 жени и деца от област Търговище. Тя се намира в платформата Helpkarma https://bg.helpkarma.com/campaign/pomogni-na-postradalite-ot-domashno-nasilie-1862 и всеки може да стане дарител за каузата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име